(ACN) Barcelona va registrar una xifra rècord en el lloguer d’oficines durant el 2019. En total es van contractar 399.000 metres quadrats, un 4,4 % més que l’any anterior. Són dades de la consultora Savills Aguirre Newman que, seguint la tendència d’inversió, situen el 2019 com el segon millor exercici a la capital catalana dels últims 15 anys, superat únicament pel 2015, quan la Generalitat de Catalunya va dur a terme una macrooperació de lloguer de 50.0000 metres quadrats, al costat de la Fira, que va desvirtuar el balanç final de l’exercici.

Manca d’espai a Barcelona

Natalia Montal, directora associada del Departament d’Oficines de Savills Aguirre Newman, explica que “la contractació s’ha quedat una mica per sota de les previsions, a causa d’una escassetat d’oferta amb disponibilitat immediata”. A Barcelona, se situa entorn del 4,2 %. El percentatge baixa al 22@, on es redueix a l’1,6 %, o al centre de la ciutat, on pràcticament no queda espai. Davant d’aquesta poca oferta, la perifèria es manté com una alternativa per a les empreses, amb un 10,9 % de taxa de disponibilitat.

El cotreball com a alternativa

Una altra alternativa a la manca d’espai a Barcelona són els espais de cotreball, que s’estan consolidant. El 2019, aquests espais flexibles van tancar amb un 182 % més de superfície que el 2018 i un 350 % més en comparació amb el 2017. En aquest sentit, durant l’últim trimestre de l’any es van tancar cinc operacions, que van suposar el 17,5% de la contractació d’aquest període.

Pel que fa a rendes, es van mantenir estables durant l’últim trimestre, després d’haver registrat un increment interanual del 12 %.