L’alcaldessa, Ada Colau, ha rebutjat la violència i els aldarulls en què han derivat algunes protestes durant sis nits consecutives, però ha demanat no criminalitzar les manifestacions ni tractar-les com un problema. “La violència no és el camí; sóc pacifista convençuda”, ha afirmat l’alcaldessa en un entrevista al programa ‘bàsics‘, en què ha demanat “no reduir-ho tot als aldarulls” i ha rebutjat que Barcelona s’hagi convertit en la capital de la guerrilla urbana. Colau ha assegurat que “hi ha un malestar social justificat per una crisi que no castiga tothom per igual” i que la política s’ha de sentir interpel·lada.

Ada Colau, al ‘bàsics’

ENTREVISTA COMPLETA

D’altra banda, Colau ha dit que s’hagués manifestat per denunciar l’empresonament del raper Pablo Hasél si no ocupés el càrrec que ostenta. L’alcaldessa, a més, ha afirmat que la pena de presó per a Hasél “és una barbaritat” i, per això, ha recordat que els comuns han demanat al Congrés una modificació del Codi penal. Com que aquesta és una via més lenta, ha matisat, també ha recordat que la seva formació ha fet una petició d’indult.

“La Generalitat no ha tingut la presència esperada”

Colau s’ha mostrat crítica amb l’actitud del govern de la Generalitat en funcions durant els aldarulls, de qui ha dit que “no ha tingut la presència esperada”. L’alcaldessa ha criticat que el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, no fes declaracions sobre el tema fins a una setmana després: “és un govern en funcions però hi ha de ser”. També ha lamentat que el debat sobre l’ordre públic s’hagi colat en les negociacions per formar govern a la Generalitat i, per això, ha dit, hi ha hagut silencis.

Revisar l’ús de projectils de foam

L’alcaldessa ha plantejat que cal un debat serè sobre l’ús dels projectils de foam per part dels Mossos d’Esquadra en les manifestacions, després que una noia perdés la visió d’un ull per un possible impacte d’aquests elements. Colau ha celebrat que la policia ho investigui, però ha anat més enllà i ha dit caldria revisar el protocol perquè l’ús sigui “més estricte” o bé plantejar-ne la prohibició i buscar altres estratègies per controlar incidents. Precisament, al ple de divendres a l’Ajuntament, BComú presentarà una proposició que insta el Parlament a prohibir les bales de foam.

Colau, partidària d’esborrar el “viva” del mural crític amb el rei

Ada Colau també s’ha referit al ‘viva’ que algú ha pintat sobre la cara del dictador Franco al nou mural que el grafiter Roc Blackbock ha refet als Jardins de les Tres Xemeneies. “És molt desafortunat [escriure ‘viva’ sobre Franco] i considero que hauria de ser delicte”, ha expressat l’alcaldessa, que s’ha mostrat partidària d’esborrar la paraula ‘viva’ del mural: “em sembla fatal que un feixista ho hagi posat”. Colau ha reiterat que el primer mural que es va esborrar va ser fruit d’un error administratiu i que no hi va haver intervenció política.