Aquest dilluns els comerciants del centre de Barcelona han tornat a la feina, però en molts casos ho fan amb malestar i preocupació. Després d’un cap de setmana en què les protestes han acabat amb saquejos a botigues -sobretot del passeig de Gràcia i de l’avinguda del Portal de l’Àngel-, toca avaluar els danys i comptabilitzar les pèrdues. En una primera estimació, les entitats comercials van quantificar el cost dels aldarulls en 750.000 euros.

75 locals amb danys i 12 comerços saquejats

El president de l’Associació del Passeig de GràciaLluís Sans, diu que fins a 75 establiments han tingut algun dany, 12 botigues han estat saquejades i s’han malmès un centenar d’aparadors. Pel que fa a les pintades a locals, els comerciants n’han quantificat més de 300.

Aparador trencat d’una botiga del passeig de Gràcia malmès després dels aldarulls de dissabte

De fet, força locals no han pogut obrir amb normalitat, com per exemple Guess o Tommy Hilfiger, que espera poder atendre clients a la tarda. La rutina d’aquest primer dia després dels atacs ha estat netejar, recollir vidres trencats i fer inventari dels productes robats.

Operaris treballant per tapiar provisionalment l’aparador trencat de la botiga Guess del passeig de Gràcia

En molts casos, els aparadors han estat malmesos i ha estat necessària la feina d’un fuster per tapiar-los. És el cas de comerços com Diesel o Nike.

A la Borsa de Barcelona han pogut obrir a les nou del matí, però després d’una feina intensa del personal de neteja, que ha començat a treballar a les cinc de la matinada.

Personal de neteja esborra les pintades a la Borsa de Barcelona després dels aldarulls

Crítiques a l’Ajuntament i la Generalitat

Com ja va fer aquest diumenge, Sans s’ha mostrat molt crític amb l’actitud de l’alcaldessa, Ada Colau, davant dels disturbis, perquè considera que el suport al teixit comercial arriba tard. També ha carregat contra la Generalitat, que considera que no està fent prou per aturar els disturbis.

El malestar també s’ha estès a hotelers, restauradors i el conjunt de l’empresariat. Aquest diumenge fins a 35 associacions econòmiques de Barcelona van exigir responsabilitats polítiques pels aldarulls.

Reunió dels comerciants amb l’Ajuntament

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha expressat el suport municipal als comerciants i ha apuntat que, de moment, estan estudiant si les assegurances es faran càrrec de les despeses. També ha carregat contra el govern de la Generalitat en funcions i la gestió que està fent del conflicte i els aldarulls aquests dies.

Collboni ha anunciat que aquest dilluns a la tarda hi haurà una reunió municipal amb els botiguers per valorar la situació i plantejar solucions.