mural pintada "viva" retrat Franco

La versió nova del mural esborrat de l’artista Roc Blackblock ha durat intacta menys de 24 hores. El grafiter va enllestir diumenge als Jardins de les Tres Xemeneies una versió ampliada del primerque va ser esborrat per uns operaris municipals del servei de neteja—, també amb el rei emèrit, però acompanyat per Franco i Felip VI. L’endemà hi ha aparegut pintat un “viva” sobre el cap del dictador i també han pintat negre sobre els ulls de l’actual monarca i el rei emèrit. Per tant, la polèmica segueix acompanyant l’obra de Blackblock, que ara ha estat víctima d’una pintada.

“Uns usem la creativitat, d’altres la malmeten”

Blackblock també ha estat ràpid a reaccionar. A través d’una piulada a Twitter ha assegurat que “el que no corre vola” i apunta que la pintada aparegui coincidint amb l’aniversari de l’intent de cop d’Estat del 23-F no és casual. En el text critica que mentre que els artistes fan servir la creativitat “d’altres [la] malmeten”. Dues actituds contràries, que es pregunta si corresponen a les dues Espanyes.

pintada viva sobre Franco mural Blackblock

També ironitza sobre les ombres negres que han aparegut pintades als rostres dels dos reis, pare i fill. En aquest cas, es pregunta si són unes ulleres per protegir el rei emèrit del sol d’Abu Dhabi.

“Versió ampliada i millorada de l’obra”

Segons va explicar l’artista a betevé, el segon mural és una versió ampliada i millorada del primer, perquè el rei emèrit hi apareix en companyia dels retrats del dictador Francisco Franco i el monarca actual, Felip VI. A l’obra hi ha dues consignes: “Espanya es un país feixista” i “Aquí se censura, reprimeix i es tortura com en una dictadura”, que ara acompanya el text de la pintada: la paraula “viva” i els ulls negres.