Via lliure a l’obertura de restaurants i establiments musicals nous a la travessera de Dalt, com demanaven els comerciants. La Comissió de Govern ha aprovat de forma inicial una modificació del Pla d’usos de Gràcia en l’àmbit de la travessera per afavorir la reactivació econòmica d’aquesta artèria del districte que, malgrat la reforma que s’hi va fer, ha perdut múscul comercial. Tot i permetre l’obertura d’establiments nous, l’Ajuntament matisa que es farà de forma equilibrada i tenint en compte el grau de densificació residencial.

Quines activitats podran obrir?

Restauració. Bars, restaurants, botigues de plats preparats i de comerç alimentari amb degustació. Sempre complint amb els criteris de densitat que fixa el Pla d’usos vigent al districte.

Locals musicals. Establiments amb una superfície útil màxima de 150 metres quadrats, i amb una distància mínima entre locals de 200 metres. En cap cas no s’admetran llicències de locals d’exhibició sexual o les de règim especial.

Els límits del Pla d’usos vigent

El Pla d’usos de Gràcia que ara s’ha modificat en l’àmbit de la travessera de Dalt es va aprovar el 2016, després d’un procés de participació d’un any i mig. El document va limitar l’obertura d’establiments nous de restauració i musicals en determinades zones del districte que tenien una oferta més saturada, com a l’interior del barri de la Vila de Gràcia. A la corona del barri i al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova se’n permet l’obertura si no augmenta el total d’establiments a la zona.

Als carrers que limiten el districte de Gràcia amb l’Eixample i Sarrià – Sant Gervasi s’aplica la regulació del districte veí, mentre que als barris de Vallcarca i els Penitents, el Coll i part de la Salut, es poden obrir activitats noves sense trencar l’equilibri amb les necessitats del veïnat. La modificació del Pla d’usos se sotmetrà ara a un període d’al·legacions i l’haurà d’aprovar el ple municipal de forma definitiva.

Els comerciants esperen que freni el tancament de comerços

La presidenta de l’Associació de Comerciants de la Travessera de Dalt, Virginia Espada, xifra en una trentena els establiments que han abaixat la persiana en l’últim any. Explica que des de l’aprovació del Pla d’usos, lluiten per aconseguir aquesta modificació, que consideren que era massa restrictiva per a aquesta via. Espada explica que volien el canvi “no perquè el carrer s’ompli de restaurants, sinó perquè els veïns puguin asseure’s a fer un cafè i menjar un croissant i humanitzar una mica la Travessera de Dalt”.