A partir d’ara, quan parlem català ja podrem fer servir normativament paraules que, de fet, ja s’utilitzaven amb freqüència al carrer, com ara “sororitat”, “empoderament”, “halal”, “desfibril·lador” o “sobiranisme”. Així ho ha anunciat la Secció Filològica de l’IEC, l’Institut d’Estudis Catalans, que ha explicat que s’incorporen 43 noves paraules al DIEC, que, a més, ja es poden consultar al diccionari en línia de l’Institut. L’acadèmia de la llengua catalana també ha informat que vol fer actualitzacions més sovint, i no de manera anual com es feia fins ara.
“Sororitat”, “halal”, “desfibril·lador”, “sobiranisme”… i “ostres”!
En el DIEC ara queden incloses, per exemple, dues paraules relacionades amb el moviment feminista: “sororitat”, que ja va ser escollida com a neologisme l’any 2018 i que fa referència a la “solidaritat entre dones”, i “empoderar” (amb el seu substantiu corresponent,”‘empoderament”), que es refereix a “dotar una persona o un grup social, especialment desfavorits, dels mitjans per incremental la seva força o capacitat per actuar en l’àmbit polític o social”.
També s’inclouen tres noves paraules de la cultura islàmica: “halal” i “hijab” (que s’han de pronunciar amb h aspirada) i “nicab”. El “halal” és el menjar “obtingut o preparat d’acord amb els preceptes islàmics”, el “hijab” és el “mocador amb què algunes dones musulmanes es cobreixen els cabells i el coll” i el “nicab” és “el mocador amb què algunes dones musulmanes, especialment les dels països del golf Pèrsic, es cobreixen els cabells, el coll i la cara, excepte els ulls”.
En el cas de la paraula “desfibril·lador”, per exemple, el Termcat (el centre de terminologia que compta amb la col·laboració de l’IEC) ja l’havia acceptat com a tecnicisme, i ara que es fa servir de manera habitual, passa a considerar-se d’ús generalitzat i per això s’incorpora al DIEC. És un exemple de com la Secció Filològica treballa per reflectir les paraules que les persones fan servir.
A alguns també els sorprendrà, per exemple, que fins ara no hi hagués la paraula “sobiranisme” (i “sobiranista”), que es refereix a la “doctrina política que propugna la sobirania”, i que ha estat més emprada en els últims anys per la situació política, però que és un concepte que fa molt de temps que es fa servir. El mateix passa amb l’expressió “ostres”, que es fa servir des de fa dècades i que no s’ha inclòs fins ara, i que es defineix com a “eufemisme per hòstia”.
Altres paraules noves
Altres paraules que potser sorprèn que encara no estiguessin incloses en el diccionari són:
• acufen: sensació auditiva anòmala que l’individu percep d’una manera continuada o intermitent sense que hi hagi cap so exterior que l’origini.
• governança: Manera de governar fonamentada en la relació equilibrada entre els organismes que dirigeixen políticament un territori, la societat d’aquest territori i les seves organitzacions.
• iemenita: natural del Iemen. Relatiu o pertanyent al Iemen o als seus habitants.
• impactant: que impacta.
• llegit-ida: que té molts coneixements fruit de les lectures que ha acumulat.
• longeu-eva: que ha assolit una edat molt avançada. Durador.
• lot: llanterna.
• maleducat-ada: que no té urbanitat.
• migrant: migrador. Persona que migra.
• panel [o pànel]: mostra permanent de persones que són interrogades regularment sobre alguna qüestió.
• reconeixible: susceptible d’ésser reconegut.
• supremacisme: ideologia que, per raons d’ètnia, llengua, religió o altres, propugna la supremacia d’un grup d’individus i la segregació d’altres col·lectius.
• supremacista: defensor del supremacisme.
Totes les paraules es poden consultar al web del DIEC, dlc.iec.cat.