Probablement sense saber que aquell mateix dia moriria a Rio de Janeiro un dels pares de la bossa nova, João Gilberto, el brasiler Seu Jorge va escollir per començar el seu concert de dissabte al festival Cruïlla un dels seus temes més emblemàtics, ‘Chega de saudade’. No és casualitat, la samba i la música d’arrel brasilera són el fonament de la seva sonoritat: “La samba és important per a mi perquè em connecta amb totes les meves arrels.” Un gènere que assegura que és sinònim d’alegria i diversitat i que ell ha fusionat amb tot tipus de ritmes però, sobretot, el jazz.

David Bowie, en portuguès

“Sempre he cregut que la meva llengua era una barrera. Bowie em va servir justament per trencar-la”, afirma Seu Jorge. El músic confessa que només coneixia un parell de cançons de David Bowie quan Wes Anderson li va proposar versionar-lo en portuguès per interpretar el personatge de Pelé dos Santos a la pel·lícula ‘Life Aquatic’ (2004), però el propi Bowie va reconèixer que havia aconseguit portar cançons com ‘Rebel Rebel’ o ‘Starman’ a un nou nivell de bellesa.

Com a actor, també va portar a la gran pantalla la pobresa i la violència que es pateix a les faveles del Brasil amb el film ‘Cidade de Deus’ (2002). Una realitat que no dista molt de la que Seu Jorge va viure en la seva infància a la favela de Belford Roxo. Diu que el cinema ha estat per a ell una manera d’exercir un pensament polític i, de fet, properament estrenarà  ‘Marighella’, un biopic dirigit per Wagner Moura sobre l’escriptor i guerriller Carlos Marighella, que va lluitar contra la dictadura el 1969. Una pel·lícula que, segons els seus artífex, està rebent pressions de l’actual govern de Bolsonaro perquè no surti a la llum.

 

Black Eyed Peas en 3D

El cartell de la desena edició del Cruïlla ha apostat com sempre per la diversitat musical. Els èxits de Kylie Minogue, Foals i Garbage es van combinar amb de bandes com Vetusta Morla o Berri Txarrak (en plena gira de comiat) així com els dels barcelonins Dorian i Love of Lesbian. Alguns d’aquests concerts es van poder veure en directe i en realitat virtual gràcies a la tecnologia 5G, que s’ha utilitzat per primer cop en un festival europeu. Entre les experiències en 3D més espectaculars destaca l’actuació dels Black Eyed Peas, ara sense Fergie, que va desplegar tota la seva maquinària de hits que alguns, van poder viure des de sobre de l’escenari.

 

Comèdia i debat social

El Cruïlla s’ha caracteritzat un any més pel seu compromís social. Entre les propostes d’enguany destaquen les performances de la Fura dels Baus sobre la situació dels refugiats al Mediterrani i les sessions Cruïlla Talks que van portar a la ciutat veus com Tarana Burke, creadora del moviment Me Too.  Fins i tot l’humor s’ha fet un lloc al festival amb l’escenari Comedy, comissariat pel guionista i còmic Tomàs Fuentes, acompanyat de més d’una trentena d’artistes de ‘stand up’.