En aquesta situació d’incertesa que viu la cultura, a l’Àrtic volem continuar donant suport al teixit cultural de Barcelona i per això, fem una selecció de propostes destacades i d’iniciatives que tiren endavant respectant totes les mesures de seguretat.
MultidisciplinarPer amor a L’HartParc de la Remunta de l’Hospitalet de Ll. / Divendres, dissabte i diumenge / Entrada gratuïta amb reserva
No ha estat fàcil, però l’associació Bipol.art ha aconseguit moure el festival Per Amor a l’Hart de la data original del mes de juliol a aquest proper cap de setmana. Aquesta proposta, que porta les arts escèniques de forma gratuïta als carrers de l’Hospitalet de Llobregat, ha hagut de reinventar-se per adequar-se a les mesures de sanitat actuals. El canvi més evident és que la iniciativa es trasllada al Parc de la Remunta i que caldrà reservar-ne les entrades gratuïtes i amb aforament limitat al web del festival. Companyies consolidades i emergents del món del circ, la dansa, el teatre i la música participaran en la setzena edició d’aquest projecte, que enguany també transmetrà les funcions a través del seu canal de YouTube.
Barcelona Districte Cultural
Diversos espais / Fins al 31 de setembre / Entrada gratuïta amb reserva prèvia
Després d’un final de temporada agònic, molts espais i projectes culturals reprenen l’activitat aquest setembre amb incertesa però també amb la voluntat de recuperar el temps perdut. En aquest sentit, iniciatives com el Barcelona Districte Cultural aposten per reprogramar alguns dels espectacles que es van haver de cancel·lar a la primavera. Fins a 60 funcions han estat recol·locades als diversos equipaments de barri que formen part d’aquest circuit d’espectacles escènics de proximitat. Les propostes de Marc Parrot, La Pulpe Teatro, Joina, The Feliuettes o Impro Barcelona entre d’altres es podran veure fins a final de mes amb totes les mesures de seguretat i entrada gratuïta amb reserva prèvia.
Música
Capullo de Jerez
Parc del Fòrum / Dijous a les 21 h / 19,80 euros
Encara amb dubtes sobre com evolucionarà la situació, moltes promotores de música en viu encara no han anunciat quins concerts faran les properes setmanes ni com es respectaran les mesures vigents. De moment, continuen els concerts al Parc del Fòrum, iniciativa de Primavera Sound, i aquest dijous acullen una gran figura del flamenc, el Capullo de Jerez. Nascut fa 66 anys a Jerez de la Frontera com a Miguel Flores Quirós, el cantaor ha destacat pel seu caràcter a l’escenari i el seu cant expressiu i imperfecte. Flamenc en estat pur que ja va sonar al festival el 2018 i que torna ara en aquesta versió reduïda i amb totes les mesures de seguretat necessàries.
Microconcerts
CaixaForum / Fins al 24.10 / Entrada gratuïta amb reserva
Amb les sales de concerts esperant un canvi de normativa que els permeti tornar a l’activitat habitual, altres centres culturals presenten alternatives per escoltar música en viu. El CaixaForum, per la seva part, té en marxa el cicle Microconcerts, amb grups seleccionats en una convocatòria per a actuacions musicals al seu espai. Es tracta d’un seguit de concerts breus de petit format i de diversos estils als quals s’accedeix de forma gratuïta i amb reserva prèvia. Julian Jahanpour Trio, Salt & Soul i el trio Marion Tahirou Stephane són els participants següents d’aquesta iniciativa, que té lloc els dissabtes i festius fins al 24 d’octubre.
Teatre
Preses
Teatre Tantarantana / Fins diumenge / 15 euros
L’afusellament o empresonament de republicans després de la Guerra Civil també va significar desproveir-los de totes les seves possessions, deixant les seves famílies sense llar ni recursos. Milers de dones van haver d’emigrar al camp a treballar en condicions precàries i sense ajuda de ningú, excepte el que es donaven entre elles. L’experiència d’aquestes dones està recollida en els llibres ‘Les dones del Prat i la repressió franquista’, d’autors Pratencs, i ‘Dones entre reixes’, de Neus Ribes. ‘Preses’ és un espectacle produït per la compayia Ella i teatre Kaddish que s’inspira en aquestes dues obres i es pot veure al Teatre Tantarantana fins diumenge.
Instruccions per enterrar un pare
Sala Flyhard / Fins al 12.10 / 20 euros
Aquesta temporada havia de ser de celebració per a la sala Flyhard, que va obrir fa deu anys al barri de la Bordeta, i de fet, malgrat les circumstàncies, la sala ja celebra que reobre aquesta setmana després de 6 mesos tancada. Ho fa reduint-ne l’aforament, que queda en 22 persones i apujant temporalment el preu fins a 20 euros per poder fer viable el projecte. Les funcions es reprenen recuperant la comèdia negra ‘Instruccions per enterrar un pare’, que estava en cartell quan es va decretar l’estat d’alarma. Carmen Marfà i Yago Alonso, tàndem que va estrenar amb èxit ‘Ovelles’, critica ara amb humor el cost de morir-se i les dificultats que troben moltes famílies per acomiadar els éssers estimats.
“Instruccions per enterrar un pare” reflexiona des de l’humor sobre la mort, sobre les diferències entre joves i grans a l’hora d’encarar-la i sobre la importància d’acomiadar-se.
De @carmenmarfavi i @yagoalonsot
Amb @edubuch #TeresaVallicrosa i #SaraDiegohttps://t.co/TyYWwlx3T9 pic.twitter.com/elbhMBfIbd— Sala Flyhard (@SalaFlyhard) January 22, 2020
Cinema
OffsideFilmin i Cinemes Girona / Fins diumenge / De 4 a 8 euros
El xiulet inicial de la lliga de futbol 2020-2021 va sonar el cap de setmana passat malgrat les circumstàncies encara incertes que rodegen els grans esdeveniments esportius. Però els aficionats d’aquest esport d’equip tenen una alternativa a visitar els camps de futbol, es tracta del festival internacional de cinema documental de futbol de Barcelona, l’Offside. Aquesta setena edició se celebrarà tant als cinemes Girona com a la plataforma en línia de Filmin i oferirà un total de 10 llargmetratges documentals i 4 curts. L’esdeveniment ha engegat amb un homenatge a Michael Robinson i durarà fins diumenge amb cintes sobre el creixement del futbol femení, les tries polèmiques de seus de competicions internacionals o la passió de l’ascens a l’Argentina.
Choreoscope
Filmin i Filmoteca de Catalunya / Fins al 28.09/ De 4 a 8 euros
La vuitena edició del festival internacional de cinema de dansa, Choreoscope, se celebrarà principalment en línia amb una única jornada presencial a la Filmoteca el 26 de setembre. Aquest nou format permetrà el festival arribar a nous públics de l’estat espanyol i duplicar el nombre de pel·lícules de la secció oficial, que arriba a 59. El director Safak Turkel serà homenatjat després de morir l’any passat prematurament als 38 anys i també es dedicarà un especial a la trajectòria de la creadora Tuixén Benet. El llargmetratge ‘Aviva’, de Boaz Yakin, rebrà el premi aportació excepcional en aquest certamen, que durarà fins al 28 de setembre.
Éric Rohmer: el cel·luloide i el marbre
Filmoteca de Catalunya / Fins al 30 de setembre / 4 euros
El 21 de març passat va fer 100 anys del naixement del cineasta Éric Rohmer, figura clau del cinema francès que va morir el 2010 a París i va deixar enrere un ampli llegat de pel·lícules i altres treballs creatius i periodístics. Per celebrar l’efemèride, la Filmoteca tenia preparat un cicle monogràfic que es va suspendre a la primavera però que ara es reprèn completament. La retrospectiva es vertebra a partir de l’article ‘Le celluloid et le marbre’, que el director va publicar el 1955 a la revista ‘Cahiers du Cinéma’. Fins al 27 de setembre s’hi podran veure entre d’altres ‘L’ami de mon amie’, ‘L’arbre, le maire et la médiathèque’, ‘L’anglaise et le duc’ o el documental ‘En compagnie d’Éric Rohmer’, rodat per una de les seves actrius fetitxes, Marie Rivière.
Honeyland
El documental del mes: diversos espais i online / Fins al 30 de setembre / De 0 a 6 euros
Hatidze Muratova viu amb la seva mare malalta en un poblet aïllat sense electricitat ni aigua corrent i es dedica a criar colònies diabelles en uns cistells que deixa amagats. La seva història protagonitza el documental ‘Honeyland’, nominat a dos premis Oscar i guanyador del premi a millor pel·lícula al festival Docs Barcelona. El film de Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov destaca per la seva bellesa visual i el tractament que fa del fràgil equilibri entre naturalesa i humanitat. El cicle El documental del mes projecta la peça a diversos espais fins a finals de setembre i també ofereix la possibilitat de veure-la en línia.