L’actriu Míriam Iscla torna al Teatre Nacional de Catalunya i, en concret, a la sala petita, i ho fa amb ‘Galatea’, un dels textos clàssics de Josep Maria de Sagarra. La intèrpret catalana no para, i ens ha explicat tot el que està fent al nostre sofà de l”Àrtic’.

Una domadora sense animals

A ‘Galatea’, Míriam Iscla és una domadora de foques que, enmig de la Segona Guerra Mundial, es veu obligada a vendre els seus animals per subsistir. Entre la pèrdua del seu circ i l’exili exterior i interior, entre l’estrenyament de les seves filles —amb qui no hi té relació— i l’amistat amb un pallasso, la protagonista intenta sobreviure en una Europa convulsa.

El text de Josep Maria de Sagarra retrata la realitat dels que fugien de la guerra, de les seves esperances i les seves misèries, i contraposa l’ètica de Galatea amb la brutalitat oportunista i capitalista d’altres personatges. I, enmig, la lucidesa del pallasso, del bufó que diu les coses com són.

Rafel Duran dirigeix aquest espectacle, que a més d’amb Iscla compta amb Roger Casamajor, Nausicaa Bonnín, Borja Espinosa, Ernest Villegas, Anna Azcona, Pep Ferrer, Santi Ricart, Carol Muakuku, Quimet Pla i Jordi Llovet. L’espectacle es podrà veure a la Sala Petita del TNC fins al 23 de maig.

Galatea Míriam Iscla

Alguns dies tumultuosos

Un cop acabi amb ‘Galatea’, Míriam Iscla representarà a Barcelona ‘Alguns dies d’ahir’. L’espectacle de Jordi Casanovas, i amb direcció de Ferran Utzet, ens mostra una família que debat els fets que tenen lloc des dels atemptats de la Rambla fins a l’1 d’octubre. Teatre social i polític que vol reflexionar sobre la societat catalana actual, i que es veurà entre el 26 de maig i el 27 de juny a La Villarroel.

Míriam Iscla, entre els quiròfans i els teatres

La nostra convidada d’avui va començar a estudiar medicina… fins que es va adonar que els escenaris li interessaven més que els quiròfans. I tot i que estem segurs que hauria declamat el jurament hipocràtic amb bona dicció, convenciment i llenguatge corporal adequat, ens alegra molt que Míriam Iscla triés la professió d’actriu. Amb ella hem parlat amb ‘Homes’ i hem cuidat de ‘Criatures’ en companyia de les T de Teatre. Però Iscla ja fa temps que va volar en solitari per protagonitzar tota ‘Una història catalana’ enfilada al seient del davant d’un ‘Red Pontiac’ i convertida, i amb orgull, en una ‘Dona no reeducable’.

Amb tot plegat, queda clar que Míriam Iscla ha viscut un ‘Temps salvatge’, però també ple de reconeixements tant de la crítica com del públic. I per tot això ens crida l’atenció que, mentre reviu ‘Alguns dies d’ahir’, ara hagi decidit fer-se domadora de foques a ‘Galatea’. Potser sí que és cert que mai no és tard per canviar de vida. I, a més, creiem que és una bona ocasió per convidar-la a l”Àrtic’, on tenim foques, ossos polars i altra fauna cultural ben variada.