La valenciana Carme Portaceli serà la nova directora artística del Teatre Nacional de Catalunya a partir del setembre del 2021. Amb una llarga experiència als escenaris, Portaceli és un dels noms més aplaudits de l’escena catalana des dels 90, gràcies a espectacles com ‘L’agressor’ (2006), ‘La nostra classe’ (2011) o ‘Només són dones’ (2017). Portaceli va ser directora del Teatre Espanyol de Madrid entre el 2016 i el 2019, i en aquell temps va triplicar l’assistència de públic a la sala. La valenciana ha estat triada per a la nova etapa del TNC entre una llista de finalistes que incloïen Pau Carrió, Josep Maria Miró i Ramon Simó.

A partir de l’1 de setembre de 2020, Carme Portaceli s’incorporarà al TNC com a programadora de la temporada 2021-2022 i, a partir de l’1 de setembre de 2021, començarà a exercir com a directora artística del Teatre Nacional de Catalunya. El seu contracte serà de 6 anys no prorrogables i Xavier Albertí continuarà com a director artístic del TNC fins al 31 de juliol de 2021.

Carme Portaceli, sobre el TNC

Carme Portaceli va seure fa unes setmanes al sofà de l”Àrtic’ per parlar de l’espectacle ‘No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet, no és gens habitual que algú ens necessiti)’, que estrenava al Grec Festival, i va tenir temps de parlar de la seva gestió del Teatre Espanyol i de com, al seu parer, havia de ser la direcció del Teatre Nacional de Catalunya.

“El TNC és un servei públic i crec que ha d’estar al servei de la ciutadania, fer créixer les arts escèniques i apropar-les al públic. A més, ha d’estar al centre d’Europa. Ha d’estar parlant cara a cara amb els teatres que més ens interessen i que més impacte social estan aconseguint als seus països.”

Portaceli va assegurar ser molt conscient de la importància de la funció pública i nacional del TNC, un teatre que ha de contestar a un públic heterogeni en què les dones han sigut sovint les grans oblidades de la programació, si bé Xavier Albertí, el director sortint, ha treballat per aconseguir una cartellera més paritària. La figura de Carme Portaceli, una directora que ha fet del feminisme un dels seus cavalls de batalla, pot contribuir a aquesta major igualtat en el Teatre Nacional.