Concert Manel Festival Grec 2020 Teatre Grec 07-07-20
Clarens Val

Després de l’edició de l’any passat, clarament marcada per la covid, el Festival Grec 2021, el festival d’estiu de Barcelona, aposta enguany per una edició més llarga i que, tot i seguir tenint el gruix de la programació a Montjuïc, amplia l’oferta d’espectacles a diferents espais de la ciutat, per tal de donar suport a les sales, les companyies, el talent i la creació locals, l’autoria, les dramatúrgies contemporànies i els llenguatges nous i amb atenció especial a les propostes liderades per dones.

El festival s’allargarà des del 27 de juny i fins al 31 de juliol i acollirà prop d’un centenar de propostes en 40 espais de la ciutat de Barcelona, amb algunes reprogramacions del 2020, que començaran ja a partir del 10 de juny, i 28 activitats paral·leles en 20 espais més. Anoteu alguns dels espectacles imprescindibles del festival Grec 2021!

Els 10 espectacles que no us podeu perdre!

1. ‘Carrer Robadors’


On: Teatre Grec
Quan: del 27 al 29 de juliol
Durada: 120 minuts
Preu: entre 22 i 30 €
Espectacle en català

‘Carrer Robadors’ serà l’espectacle que inauguri l’edició d’enguany del festival Grec. Un muntatge dirigit per Julio Manrique i basat en una novel·la de l’escriptor francès Mathias Enard, ambientada en bona part al Raval bareceloní. Un seguit d’actors i actrius joves, una part dels quals d’origen àrab, protagonitzen una història que combina la duresa de la vida de les persones migrants amb moments de bellesa i esperança. La història arriba ara a l’escenari del Teatre Grec per obrir una edició del festival que mira cap a l’Àfrica, la del sud, i la que viu a casa nostra. 

2. Omara Portuondo


On: Teatre Grec
Quan: 28 de juliol
Preu: 35 euros


Omara Portuondo és història viva de la música cubana, la que va ser la diva del Buenavista Social Club®, una agrupació musical que va funcionar del 1996 al 2015 i amb la qual l’artista va viure moments estel·lars de la seva carrera i de la música cubana més recent. Al concert que oferirà al festival Grec, l’artista repassarà alguns dels grans temes de la seva extensa carrera, acompanyada d’un quartet liderat pel pianista Roberto Fonseca i acompanyada de bons amics. Serà un concert de format íntim (piano, baix, bateria i percussió).

3. Love of Lesbian


On: Teatre Grec
Quan: 29 i 30 de juliol
Preu: 40 euros


Després de la prova pilot feta al Sant Jordi, on els Love of Lesbian van oferir un concert per a 5.000 persones sense distància de seguretat (però am mascaretes FPP2 i amb tests d’antígens previs), els LOL tocaran ara per primera vegada al Teatre Grec de Barcelona. El grup liderat per Santi Balmes presentarà les cançons del seu nou disc, ‘V.E.H.N’, en un concert que formarà part d’una gira que els durà per primer cop als Estats Units.

4. ‘José y la Barcelona disidente’


On: Teatre Lliure de Montjuïc
Quan: del 24 al 27 de juliol
Durada: 90 minuts
Preu: 22 euros
Espectacle en català i castellà

Tot i la realitat que vivim ara mateix, la Barcelona que vivia la comunitat LGTBI als anys 80 del segle passat era ben diferent de l’actual, tal com demostra la història de José Tenorio. Lalinea, companyia resident del Teatre Lliure aquesta temporada, ha elaborat un recorregut per descobrir la Barcelona de la dissidència sexual i LGTBI dels anys 70 o 80 del segle XX a partir de la vida de José Tenorio. José Tenorio va néixer a La Línea de la Concepción, de jove ja tenia clar que volia ser transformista, i el 1971 ja va venir a Barcelona per pujar als escenaris, però mai no s’hi va dedicar professionalment. Al 1993 va morir de sida. La seva història és la de tota una generació de persones que van lluitar contra el franquisme i van defensar la seva llibertat sexual; durant la democràcia van viure una explosió de llibertat tot i les normes socials de l’època, però després van patir la crueltat de la sida.

5. ‘Tempest project’


On: Teatre Lliure de Montjuïc
Quan: del 2 al 4 de juliol
Durada: 75 minuts
Preu: 30 euros
Espectacle en francès amb sobretítols al català

Escrita el 1612, ‘La tempesta’ és una de les darreres obres que va escriure Shakespeare, la història de Pròsper. Però tal com diu Peter Brook, més enllà de la història, les paraules de Shakespeare contenen significats ocults que encara no hem descobert i que potser farem en aquesta relectura que ell ens proposa, protagonitzada per un grup reduït d’actors i actrius. És el retorn al Grec d’aquest director, que ja té una llarga relació amb el festival (‘La tragèdia de Carmen’, 1983; ‘La flauta màgica’, 2011).

6. ‘Wakatt’


On: Teatre Grec
Quan: 22 i 23 de juliol
Durada: 75 minuts
Preu: entre 22 i 30 euros


Quines arrels té la por a l’altre, a qui és diferent, i quina relació té aquest temor amb els populismes que sacsegen el planeta? Ens ho explica, amb música i coreografia, un creador apadrinat per Alain Platel i que està a cavall entre Àfrica i Europa. A ‘Wakatt’, un títol que significa “el nostre temps”, Serge Aimé Coulibaly continua analitzant amb esperit crític el món d’avui. L’espectacle juga amb els moviments sincronitzats de grup i amb la individualitat per expressar la necessitat de la implicació personal i del redescobriment de la pròpia humanitat en un món que ja no sap què és veritat i què és mentida, on és el bé i on és el mal.

7. ‘La casa de los espíritus’


On: Teatre Grec
Quan: 18 i 19 de juliol
Durada: 190 minuts
Preus: entre 22 i 30 euros
Espectacle en castellà

‘La casa de los espíritus’ és una novel·la d’Isabel Allende publicada l’any 1982 amb un èxit aclaparador. Lectors i lectores de mig planeta han seguit les aventures i desventures de quatre generacions de la família Trueba, protagonistes d’una trama que repassa, de manera paral·lela, els moviments socials i polítics que van acompanyar la història del Xile postcolonial i que acaben dramàticament amb un cop d’estat i la implantació d’una dictadura ferotge. El text ja s’ha adaptat al cinema i al teatre en altres ocasions, però ara és el torn de Carme Portaceli, que dirigeix l’adaptació que n’ha fet Anna Maria Ricart. Idees de perdó, reconciliació i amor en aquesta novel·la mundialment coneguda, convertida ara en muntatge escènic.

8. ‘Transverse orientation’


On: Mercat de les Flors
Quan: de l’11 al 14 de juliol
Durada: 105 minuts
Preu: 30 euros


Teatre físic i visual, accions performatives i grans dosis de poesia, en un espectacle que parla sobre la naturalesa humana i dibuixa, amb unes imatges d’una gran potència, el pas de les civilitzacions i de les idees i creences que les han acompanyat. ‘Transverse orientation’ és la nova creació de Dimitris Papaioannou, un artista grec que procedeix del camp de les arts plàstiques, però que es va endinsar d’una manera especialment intensa en el món de l’escena no només fent de director sinó també de coreògraf, intèrpret, creador de decorats, dissenyador de vestuari i dissenyador d’il·luminació. 

9. ‘Samsó’


On: Teatre Lliure de Montjuïc
Quan: 18 i 19 de juliol
Durada: 100 minuts
Preu: 30 euros


Un mite bíblic, transportat a un paisatge contemporani distòpic i convertit en un muntatge de teatre musical amb sons electrònics, òpera, música coral i un ric imaginari audiovisual, a càrrec d’un iconoclasta director i artista visual sud-africà: Brett Bailey. El muntatge ‘Samsó’ pren la forma d’una gran producció de teatre musical amb una banda sonora electrònica en directe composta per un dels grans de la música de la Sud-àfrica actual, Shane Cooper, i amb moments d’òpera, interpretacions de cant coral i una escenografia en la qual les imatges de vídeo tenen un paper destacat.

10. ‘Urban nature’


On: CCCB
Quan: del 2 al 19 de setembre
Durada: 60 minuts
Preu: 7 euros
Espectacle en català, castellà, anglès i àrab, subtitulat

Com es viu, com es treballa i com es protesta en una gran ciutat? Ho podreu comprovar assumint la personalitat d’algú altre en una instal·lació performativa en la qual tindreu un paper destacat. I si poguéssiu entrar en una pel·lícula, passejar-vos-hi i, més i tot, interpretar durant una estona un dels papers? Una cosa semblant és el que us proposa la instal·lació interactiva ‘Urban nature’ que, per parlar-vos d’economies i ecosistemes urbans, ens planteja el col·lectiu teatral alemany Rimini Protokoll, que des de l’any 2000 expandeix els límits del teatre i ha creat una experiència que té tant d’exposició com de muntatge escènic.