La música barcelonina Edu Rubix, també coneguda com a Bonitx, ha publicat el seu primer àlbum i ens en ve a parlar a l”Àrtic’.

Visibilitzar els no binaris

Bonitx (es pronuncia “bonite”) és el nom artístic d’Edu Rubix, una cantant i compositora que forma part del moviment no binari, que rebutja la dictadura social que emmarca els individus en homes o dones i els adjudica qualitats estereotipades i sexistes. Bonitx s’identifica amb el llenguatge neutre o amb pronoms femenins, però la seva lluita va més enllà del pla personal.

Per mi s’han de canviar moltes coses a la societat. Jo sempre ho dic: pintar-te els ulls no vol dir que imposis un canvi brutal a la societat, però sí que un canvi significatiu en la societat és a partir de com et relaciones i jo crec que relacionar-se és molt important, i relacionar-se bé i saber estimar més enllà d’allò normatiu és molt important. La responsabilitat afectiva, cuidar de les altres persones, és una cosa que es fa poc, realment”

Bonitx

Les lletres de Bonitx reflecteixen tant els motius dels no binaris com les seves vivències en una societat que sovint els ha marginat. Amb melodies que recorden els ritmes dels anys 80 i amb un estil synth pop, la música de Bonitx és al mateix temps un acte de militància i una reflexió sobre la pròpia intimitat. El seu treball és una baula en la lluita per la igualtat en una Barcelona que no sempre és tan progressista com semblaria.

Una cosa és el meu grup de gent amb què em moc i una altra cosa és la Barcelona institucional. Jo crec que en l’últim any, any i mig, s’estan obrint moltes barreres que abans estaven tancades a Barcelona. Però sí que crec que fa falta un munt de feina per 1.000 coses: integració laboral de persones queer, no només artistes, perquè al final les persones queer… jo perquè soc artista, però hi ha gent que fa de tot”

Bonitx

Bonitx contra totes les etiquetes

L’Edu Rubix ha fet de la música i de la reflexió eines per repensar un món constrenyit pels gèneres i bastir, així, una societat més “bonitx”. Nascuda a Vilanova i la Geltrú, aquesta activista del moviment queer i no binari va presentar fa uns mesos el seu projecte de synth pop, amb què visibilitza als dissidents de la divisió entre masculí i femení, i posa el seu granet de sorra musical per aconseguir que la identitat sigui un espai de llibertat.

I així, sota el nom de Bonitx, l’Edu ha tret el seu primer disc i ens el ve a presentar a l”Àrtic’, on també creiem que ja és hora que la vida, la felicitat, l’amor o la identitat vagin molt més enllà de qualsevol convenció o etiqueta.

Bonitx