És l’últim gran tresor fotogràfic de la Guerra Civil. Toni Monné, comissari i net d’Antoni Campañà, havia de netejar el garatge de la casa del seu avi que feia més de 30 anys que estava tancada i, al fons del garatge, va trobar dues capses vermelles que inesperadament contenien 5.000 fotografies de la Guerra Civil que havia fet el seu avi. Un conjunt d’imatges de gran qualitat artística i rellevància històrica amagades durant més de 70 anys des de finals de la Guerra Civil fins al 2018. Ara el Museu Nacional d’Art de Catalunya exposa 300 fotografies d’Antoni Campañà per descobrir aquesta troballa. Però perquè Antoni Campañà va amagar aquest fons fotogràfic, el seu net ho té molt clar:

La capsa vermella acaba sent una gran metàfora. No voler ensenyar, el voler oblidar una cosa que et va marcar tant, no és una situació que li va passar només al meu avi, això és una cosa que li va passar a moltíssimes famílies d’aquest país, hi ha moltíssimes capses vermelles
Toni Monné, comissari i net d’Antoni Campañà

Antoni Campañà, una vida dedicada a la fotografia

L’exposició “La guerra infinita” descobreix diferents facetes del fotògraf Antoni Campañà (Arbúcies, 1906 – Sant Cugat del Vallès, 1989). Abans de començar la guerra, Antoni Campañà era un dels fotògrafs pictoralistes més reconeguts del món, feia fotografies analògiques que manipulava amb la tècnica del bromoli per crear quadres amb fotografies. De fet, la seva obra ja formava part de la col·lecció del museu com a representant del pictoralisme català. El fotògraf mantindrà aquesta mirada moderna durant la Guerra Civil però d’una forma més directa i ràpida. Campañà deixa de manipular les seves fotografies per convertir-se en un fotògraf manipular, i és que algunes de les seves fotografies es converteixen en símbols per diverses organitzacions arreu d’Europa. Un cop acaba la guerra, Campañà continua com a fotògraf de premsa, sobretot d’esports, i també funda una empresa de postals.

EL MNAC i la Guerra Civil

El 18 de juny, el MNAC va inaugurar un projecte dins el cicle Guerra Civil, i l’art, el conflicte i la memòria, amb una instal·lació de l’artista Francesc Torres que portarà a la Sala Oval dos avions a escala 1:1, rèpliqes de dos models d’aeroplans que van participar en la Guerra Civil Espanyola.

Antoni Campañà, exposició i llibre

El 2019, l’editorial Comanegra va publicar el llibre ‘La capsa vermella’, d’Antoni Campañà, que tracta sobre aquest descobriment inesperat. Un llibre per aprofundir sobre la vida i les fotografies d’aquest republicà, catalanista i catòlic practicant, i el retrat d’una realitat tràgica i plena de dolor, la Guerra Civil. El reporter Plàcid García-Planas, l’historiador Arnau Gonzàlez Vilalta i el fotògraf David Ramos han treballat sobre aquest llegat per presentar-ne la millor tria i posar Campañà al lloc d’honor que li correspon.