El confinament ha estat dur per a molts sectors, i el del llibre no n’ha estat una excepció. Tot i que el 100 % de les llibreries de Barcelona van poder reobrir en la fase 0 o 1 de la desescalada, les vendes d’aquests mesos s’han vist molt afectades, tenint en compte que la pandèmia ha fet cancel·lar esdeveniments tan importants com el Saló Còmic Barcelona, el festival literari Món Llibre o la pròpia diada de Sant Jordi el 23 d’abril, en què l’any passat es van facturar més de 22 milions d’euros. Enguany, segons el Gremi de Llibreters, el tancament de les llibreries durant la crisi sanitària ha fet perdre prop de la meitat de les vendes del març, el 95 % de les de l’abril i fins a un 53 % de les del maig. En global, s’estima la pèrdua pràcticament absoluta de l’equivalent d’un trimestre.
Per intentar recuperar part d’aquests ingressos, la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes van decidir posposar la celebració de Sant Jordi al proper dijous 23 de juliol. La proposta del Dia del Llibre i de la Rosa es planteja com una jornada descentralitzada i sense aglomeracions, en què només s’habilitaran 200 de les 1000 parades de flors i llibres que hi ha habitualment a la ciutat. Les parades estaran ubicades seguint les distàncies de seguretat i mesures higièniques necessàries al passeig de Gràcia, o bé davant de cada llibreria, i estaran obertes fins a les 12 de la nit. Durant aquest dia, els llibreters podran aplicar el tradicional descompte del 10 % de Sant Jordi. Pel que fa a les signatures dels autors a Barcelona s’hauran de sol·licitar amb cita prèvia. A falta de veure l’afectació que pugui tenir en els propers dies l’actualitat sanitària en les activitats a l’aire lliure, de moment, la celebració del 23 de juliol segueix endavant. Tot i que la iniciativa ja ha tingut les primeres cancel·lacions i ha generat respostes diverses entre els professionals del sector. Hem parlat amb cinc llibreries de la ciutat que ens han explicat quina és la seva situació després del confinament i com es preparen per a aquest particular Sant Jordi d’estiu.
La Carbonera
La Carbonera (carrer de Blai, 40) és una llibreria que va néixer per construir des del barri i per al barri, una vocació de proximitat que els ha jugat a favor durant la crisi sanitària. “Hem d’agrair la solidaritat de tothom, si no fos per la comunitat que s’ha creat a la llibreria no haguéssim sobreviscut, la gent ens deia que no ens deixarien caure i així ha estat”, explica la llibretera Mar Redondo. Durant el confinament, la llibreria va formar part del projecte Llibreries Obertes, van impulsar el seu programa de socis i van fer vendes anticipades i enviaments a domicili. Estratègies diversificades que els han permès mantenir-se fins a dia d’avui, quan les vendes han tornat a pujar. La festa del 23 de juliol l’entenen com a una celebració d’aquesta supervivència. “Ho celebrarem segur davant de la llibreria i esperarem fins a l’últim moment a veure com evoluciona l’actualitat per decidir si finalment posem també la parada de passeig de Gracia”, comenta Redondo, que calcula que les vendes d’aquest dia potser doblin o tripliquin les d’un dia normal, però que en cap cas assoliran els nivells d’un Sant Jordi: “A més a més, ens sap greu estar celebrant això des de Barcelona quan hi ha companyes a Lleida que no ho podran fer”.
La Carbonera pel que fa al #SantJordi d’estiu ⬇️ #23J
Tenim clar que obrirem la llibreria i celebrarem que hem tornat i que és una mica la Festa Major del barri. Celebrem que hem sobreviscut, i que el nostre entorn no ens ha deixat soles aquests mesos difícils.
— La Carbonera Llibreria (@_LaCarbonera) July 14, 2020
La Calders
A la llibreria Calders (passatge de Pere Calders, 9) tot just acaben de reprendre les activitats presencials. Durant el confinament es van veure sorpresos per la mobilització de la gent amb un allau de peticions de venda anticipada. “Ens vam passar l’abril responent correus electrònics i trucades, semblava més un ‘call center’ que una llibreria”, recorda Isabel Sucunza. Tot aquest suport dels lectors va donar els seus fruits un cop van poder tornar a obrir les portes: “Va venir molta gent amb cita prèvia, aquest maig ha estat el millor mes des que vam obrir”. Els llibreters de La Calders, que durant el 23 d’abril van repartir ells mateixos alguns llibres a domicili pel barri de Sant Antoni, no estan d’acord amb la celebració del 23 de juliol i no aniran a passeig de Gràcia. “Vam pensar que era un error jugar-s’ho tot a un dia, es podria haver aprofitat per fer una programació continuada durant tot l’estiu”, opina Sucunza. Dit i fet. Del 16 al 22 de juliol, La Calders ofereix una programació diària amb autors com Cristina Morales, Juana Dolores, Elizabeth Duval i Max Besora. Si els actes funcionen bé i la situació sanitària ho permet, seguiran programant durant l’agost. I el dia 23? Amplien horari fins a les 12 h de la nit en una jornada en què convidaran editors a la llibreria perquè recomanin llibres als lectors.
Bones.
Del 16 al 22 de juliol passaran per la llibreria Núria Martínez-Vernis, Cristina Morales, Juana Dolores, Chini Overrated, Lana Bastasic, Míriam Cano, Mireia Calafell, Esteve Plantada, Max Besora, Elizabeth Duval, Marina Riudoms i d’altres q anem confirmant sobre la marxa.— Llibreria Calders (@LaCalders) July 14, 2020
Laie
La crisi sanitària va obligar la llibreria Laie (carrer de Pau Claris, 85) a posposar les activitats de celebració del seu 40è aniversari. Però d’altra banda, aquesta llibreria de referència a Barcelona acaba de rebre el Premi Memorial Pere Rodeja amb menció especial al seu director literari, Lluís Morral. Així que l’alegria pel reconeixement se suma a la que els ha provocat la resposta dels lectors durant el confinament. “De seguida que vam tancar vam veure que el web s’omplia de comandes, moltes més de les habituals, i això va augmentar exponencialment fins Sant Jordi, que vam haver de fer enviaments i servir llibres que teníem en estoc”, explica Morral. Des de l’obertura dels seus diferents espais a la ciutat, les vendes s’han recuperat: “Estem contents de com està funcionant fins a dia d’avui, obrim menys hores, i en menys temps estem facturant el mateix que abans”. Per a la celebració del 23 de juliol, la llibreria es prepara per poder instal·lar una parada al passeig de Gràcia, amb totes les mesures de seguretat per a la venda de llibres. “En l’àmbit personal jo no hauria fet aquest Sant Jordi, però entenc que potser hi ha llibreries que ho necessiten i ens hi sumem”, comenta el llibreter: “Estem fent tot l’esforç de preparació sabent que potser al final s’haurà de cancel·lar, i això és una frustració”.
Moltes gràcies a @Llibreterscat per distingir Laie Pau Claris i el llibreter Lluís Morral amb el IX Premi Memorial Pere Rodeja
Un guardó que ens ajuda a mirar cap al futur amb il·lusió per oferir un lloc de trobada cultural obert a tothom pic.twitter.com/Oqfqzjopxw
— laie (@laietana) June 30, 2020
Nollegiu
La Nollegiu (carrer de Pons i Subirà, 3) va decidir que, per evitar posar en perill ningú, sobreviuria el confinament sense fer enviaments a domicili mentre durés l’alerta sanitària: “La gent ho va entendre perfectament, va saber esperar, fins i tot al maig quan vam reobrir i les distribuïdores encara anaven a mig gas”, diu el llibreter Oriol Guinart. Així que mentre la llibreria era tancada, van apostar per potenciar la seva programació a internet: “Els lectors han agraït moltíssim les xerrades i el programa que feia el Xavier Vidal diàriament”. Valoren positivament la reobertura i fins i tot han notat que la situació ha portat alguns veïns a “redescobrir la seva llibreria de barri“. Quant a la celebració del 23 de juliol, han decidit no sumar-s’hi: “No farem res, ho vam decidir així perquè Sant Jordi és quan toca, celebrar-ho ara sembla més una estratègia de màrqueting pensada per als grans i no tant per als petits, així que tindrem la llibreria oberta com un dia normal”.
Ho vam dir des del primer moment i ho ratifiquem. Les Nollegiu NO celebrarem el dia del llibre del 23 de juliol. Obrirem com cada dia de 10-14h i 17-20h. Ho fem per moltes raons que no són ni millors ni pitjors que les que la gent que sí ho celebrarà. Simplement, són les nostres. pic.twitter.com/X9ce3diGgb
— Nollegiu (@Nollegiu) July 13, 2020
Documenta
“Tot va començar amb molta incertesa i encara convivim amb això”, diu el llibreter Èric del Arco. A la històrica llibreria Documenta (carrer de Pau Claris, 144) han aconseguit arribar fins avui amb l’esperança que els van donar les comandes que rebien per internet durant el confinament. “A l’abril vam facturar només un 20 % del que és habitual, però al maig la resposta va ser excepcional i al juny hem venut més que en un juny normal”. El llibreter atribueix el repunt, en part, “a la necessitat de lleure en un moment en què hi ha poques opcions per anar al teatre o per marxar de cap de setmana, així que la gent ha comprat més llibres”. Tot i això, considera que les ajudes que han rebut a través dels ERTO i les concedides per la Generalitat al món cultural han estat essencials per superar aquesta crisi. Per al 23 de juliol estan preparant una parada amb llibres i signatures d’autors amb les màximes mesures de seguretat. “Sabem que potser al final s’haurà d’anul·lar però pensem que el Gremi ha fet l’esforç d’organitzar-ho i intentarem participar en el que puguem”, opina del Arco.
Només veieu uns peus sobre unes caixes? Amplieu la foto i veureu al llibreter victoriós enfrontant-se a les caixes de Santa Brígida! I es que el 23!
Sobretot, amplieu la foto!@bcncultura @TimeOutBCN @Llibreterscat @gremieditors @editorscat @Bcn_Eixample @lluisruiz5 @GiremFull pic.twitter.com/HMxI101cwY
— Llibreria Documenta (@DocumentaBCN) July 9, 2020