El sindicat d’infermeria Satse Catalunya reclama al Departament de Salut que canviï el model de rastrejadors que segueixen els casos nous de covid-19 i els seus contactes. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dijous que 500 administratius s’incoroporaran a la tasca de rastreig que ja duen a terme 120 persones a tot Catalunya. I segons el Satse, aquesta feina l’hauria de fer personal sanitari i demana que “es contractin més infermeres per realitzar aquesta tasca directament i íntegra als CAP”. De fet, els treballadors dels centres d’atenció primària ja han expressat el seu descontentament perquè no se’ls ha tingut en compte.

Personal qualificat

El sindicat d’infermeria reivindica en un comunicat la necessitat de disposar de personal qualificat per fer el rastreig. “No es tracta només de fer una llista i trucades, és qüestió de contactar amb les persones, informar i poder donar resposta als dubtes que se’ls plantejaran a aquestes persones”. En aquest sentit, els responsables del Satse expliquen que “per molt bona voluntat que tinguin els treballadors del ‘call center’ no tenen un coneixement sanitari que els permeti assessorar les persones, poder donar una tranquil·litat o el toc d’alarma quan sigui necessari”. I apunten que, degut a aquesta manca de coneixements dels rastrejadors, es doblarà la feina i es podrien alarmar innecessàriament alguns ciutadans, que acudiran als centres de salut.

Crítiques al sistema de rastreig

El Satse també es mostra crític amb l’organització que s’ha fet del sistema de rastreig de positius i contactes. Segons el sindicat, hi ha una gran quantitat de mans que hi intervenen entre els administratius de Salut, els treballadors municipals que hi col·laboraran i els treballadors de la filial de Ferrovial. En aquesta línia, el Satse rebutja el fet que la Generalitat no hagi cancel·lat el contracte de 17,6 milions amb aquesta filial per fer el rastreig tal com havia anunciat. “No només no l’ha revertit sinó que ara es destinen recursos públics a ajudar l’empresa externalitzada”, denuncia.