Martí Garralaga va començar cantant a Sant Martí de Provençals i va acabar triomfant a Hollywood.

Garralaga va néixer al carrer Gran de la Sagrera, 160, al si d’una família relacionada amb el món de l’espectacle. El seu pare, Pere Garralaga, era actor de teatre i estava considerat un dels galans joves importants dels sainet català. El que no queda clar és l’any del seu naixement, 1894 o 1895, segons la font. En tot cas, quan va néixer, la Sagrera era encara un municipi independent.

De jove, no s’acabava de decidir pel món de l’espectacle i es va posar a treballar en una empresa anomenada Mercè i Armet, dedicada al comerç tèxtil. Però dins seu ja bategava l’afició pel cant. Per a aquest motiu, es va començar a relacionar amb persones del món de la cançó. Els primers passos el va fer a Barcelona, entrant a formar part d’una companyia d’un empresari anomenat Blasco. Al cap d’un temps, va sorgir la possibilitat de fer una gira per Cuba i Garralaga se n’hi va anar per no tornar mai més.

A fer les Amèriques

Garralaga va marxar a Cuba el 1920. Però un cop a l’Havana, als membres de la companyia no els agrada el que veuen i alguns decideixen tornar a Barcelona. D’altres, com Garralaga, s’hi van quedar. A partir d’aquí, va començar la carrera com a cantant d’òpera i sarsuela, formant part de diferents companyies. Gràcies al cant, va recórrer un gran nombre de països de Sud-amèrica i va fer-se un nom com a cantant líric.

El 1927 va treballar al mític Teatre Apolo de Nova York i va gravar diferents discos per diverses companyies. Però, sobtadament, quan ja estava consolidat com a cantant, va decidir anar a Los Angeles perquè havia sentit a dir que hi havia demanda d’actors de parla castellana.

Garralaga a Hollywood!

Ja a Los Angeles, Xavier Cugat li va oferir un paper de torero a l’únic llargmetratge que va dirigir, ‘Charros, gauchos y manolas’ (1930), una col·lecció de tòpics sobre la hispanitat. La pel·lícula va ser un fracàs malgrat la participació de Walt Disney. Per a Garralaga, però, aquella experiència li va obrir un món nou, el món del cinema.

Al principi, el contractaven per fer pel·lícules americanes en versió espanyola. Però després ja el contractaven per fer tota mena de papers a tota mena de gèneres. Garralaga era un actor de repartiment, però també feia papers de secundari.

Martí Garralaga va participar en més de 300 pel·lícules. El seu paper més destacat va ser el cap de cambrers del Cafè de Rick a ‘Casablanca’, el 1942. També va participar en ‘El rey del jazz’ (1930), ‘Un home sol’ (1955), ‘La nieves del Kilimanjaro’ (1952), ‘La carga de la brigada ligera’ (1936), ‘Por quién doblan las campanas?’ (1943), etc.

La retirada

Garralaga es va retirar del cinema el 1969, l’any que va morir la seva esposa, l’actriu Rosa Rey. Però encara després de deixar el cinema, Garralaga va participar el 1971 en sèries de televisió, cosa que ja havia fet abans en nombroses ocasions. Garralaga va morir el 10 de juny del 1981 i està enterrat a Los Angeles.