La logística ha estat més complicada que mai, però la pandèmia no ha aturat la tercera edició de Kronos Art BCN, que reuneix a l’Arts Santa Mònica obres d’artistes contemporanis del passat, el present i el futur. L’exposició, que es va inaugurar dissabte i s’allargarà fins diumenge, ofereix una mirada transversal al rellotge de l’art que reuneix peces internacionals rarament exposades fins ara a la ciutat, com és el cas del cap de cartell d’enguany, Joel-Peter Witkin, de qui s’exposen tres obres de diferents èpoques i el documental ‘Witkin & Witkin’, de Trisha Ziff (divendres 16 d’octubre a les 20 h), en què apareix amb el seu germà bessó i pintor Jerome Witkin. L’acompanyen en la secció d’artistes del Present noms consolidats com Lita Cabellut, i d’altres en plena ascensió com el mexicà Horacio Quiroz. Una selecció que mostra l’art conjugat en gerundi.

 

La fotografia més personal de La Skimal

En plena crisi sanitària i amb les fortes prohibicions al sector musical i al ball, la darrera exposició d’Isabel Flores, més coneguda com La Skimal (‘Intuición’, 2019) s’ha convertit sense voler-ho en una retrospectiva dels seus 15 anys retratant la nit d’Eivissa, una illa que ha vist paralitzada la vida nocturna. D’aquestes instantànies, gairebé postals a un passat festiu, n’ha rescatada una, impresa en lluentons que ara penja de les parets del claustre de l’Arts Santa Mònica. Una fotografia de la sèrie ‘Backstage’ que endinsa l’espectador en la intimitat d’un grup d’artistes de drag-queen i que mostra l’evolució de Flores cap a una obra cada cop més personal i introspectiva que li han valgut premis com el Format International Photo Festival (Londres, 2017) pel seu treball ‘A corazón abierto’. Entre els treballs més recents de La Skima destaca ‘Kintsugi‘, un viatge creatiu i terapèutic que remet a la tècnica centenària del Japó del mateix nom, que consisteix a reparar peces de ceràmica trencades. Durant confinament, l’artista va aprofitar per fer el que ella anomena ‘Retratos cuánticos’, que li van permetre fotografiar persones a milers de quilòmetres de distància sense sortir de casa seva.

 

Olorant l’art del passat

En aquesta edició, la secció del Passat de Kronos se centra en les obres de la Fundació Ernesto Ventós, perfumista i col·leccionista d’art que va morir el mes de gener a l’edat de 74 anys. La seva infància, marcada per la sordesa i per una família dedicada a les essències, el va portar a desenvolupar un gran sentit de l’olfacte que no només li va permetre dedicar-se als perfums, també cultivar una manera molt particular d’entendre l’art. De fet, les obres que col·leccionava li recordaven olors del passat que ell acabava traduint en fórmules. A la secció Olorant l’art, el públic podrà olorar i veure los obres d’artistes com Christo, Aurèlia Muñoz o Eduardo Chillida, per als quals Ventós va crear notes olfactives específiques. Paral·lelament, sota la signatura de NASEVO, també va crear obra pròpia que fins al 22 de novembre es pot visitar a la Casa Vicens en una altra exposició titulada ‘Olor de tardor’.

 

El futur de l’art

Com sempre, la mirada al futur de Kronos la posen els més petits, que ens aquesta edició han estat els nens i nens del casal d’estiu que organitzen al Gòtic l’Associació Gabella i la Fundació Escó. Les seva visió sobre el món que els envolta queda plasmada en tot un seguit de peces que es poden visitar a l’Arts Santa Mònica, així com en un audiovisual que recull la seva interacció amb l’activitat artística.

#AAA – Actua, Ajuda, Alimenta

Els visitants de Kronos Art Bcn, que podran visitar de forma gratuïta el festival, estan cridats a participar en la campanya “Alimenta a la cultura”, de l’associació #AAA – Actúa Ayuda Alimenta. Es tracta d’una recollida d’aliments per als professionals del sector cultural i creatiu que es troben en situació de crisi a causa de la pandèmia. L’associació també promou iniciatives que activin l’àmbit laboral i organitzen fòrums de debats per trobar solucions efectives per garantir la supervivència de la cultura. Els aliments, preferiblement productes secs de llarga conservació, es poden portar a l’Arts Santa Mònica durant tot el festival.

Programa Kronos Art BCN

Dimecres 14

-‘Silver Bullet’, curtmetratge (18.45 h)
-‘El torero negro’, curtmetratge (18.50 h)
-‘Vova, I’m back’, documental (19 h)
-‘ЯOMA BANTIK X IGЯA’, documental (19 h)

Dijous 15

-Retrospectiva Miguel Ángel Caro, curtmetratges (19 h)

Divendres 16

-‘Witkin & Witkin’, documental (19 h)

Dissabte 17

-Videoartworld. Imagery Motion, videoart (11.30 h)
-“Homentatge a Ernesto Ventós”, conferència (16 h)
-“Justin Case”, conferència (17 h)
-“Juanjo Surace”, conferència (18 h)
-‘Ser-Tiempo’, documental i presentació (19 h)
-Uji, live electronica ritual (19.30 h)

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a