El món de la cultura és un dels sectors que s’ha vist més afectat per la pandèmia del coronavirus. Tot i que, de mica en mica, el teatre i la música en viu a l’aire lliure han anat revifant aquest estiu, moltes sales de concerts i d’oci nocturn segueixen tancades, i això ha abocat molts treballadors de la cultura a una crisi profunda. Precisament per això, l’associació Actúa Ayuda Alimenta (#AAA)  ha organitzat una nova entrega d’aliments, la quarta, a treballadors d’aquest sector al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). A part d’aliments, també ofereixen ajuda bàsica, informació i iniciatives que ajuden a activar l’àmbit laboral amb la intenció de mantenir activa la cultura i la gent que la fa possible.

Actors i músics voluntaris

L’actriu Marta Marco és una de les voluntàries que ha ajudat a organitzar les caixes d’aliments. Explica que “segons els membres de cada família hi ha més caixes o menys i es reparteixen equitativament”. Afegeix, també, que fa set mesos que està parada, però reconeix que es troba en una “situació de privilegi” ja que “normalment treballo i em sento molt afortunada”, diu. Però sap que hi ha altres persones que “potser no han pogut aguantar aquests mesos”.  És per això que ha decidit participar d’aquesta iniciativa.

“Les limitacions d’espai fan quasi impossible l’oci nocturn”

El repartiment s’ha fet just un dia després de saber-se que la Generalitat estudia permetre reobrir les sales de concert i les discoteques amb el públic assegut en cadires si acullen espectacles. El president de l’Acadèmia Catalana de la Música, Gerard Quintana, afirma que veuen amb preocupació que les discoteques puguin acollir concerts, ja que “alguns locals no estan concebuts ni preparats per a les limitacions d’espai que fan gairebé impossible l’activitat”. Afegeix, també, que és una resolució —la d’equiparar les sales de concerts a d’altres equipaments culturals— que “fa tard”.