El poeta Pablo Neruda i el ministre d’Exteriors del Govern xilè, Abraham Ortega, van noliejar un vaixell, el Winnipeg, que va obrir les portes de Xile a més de 2.000 republicans espanyols exiliats. Aquesta és una d’aquelles històries silenciades de casa nostra que corre el perill de restar en l’oblit però, aquests dies, el Winnipeg torna a navegar pel Teatre Akadèmia. Un muntatge teatral que és un cant a la llibertat i a l’esperança, donant veu, des d’una mirada actual, a la història de tots aquests exiliats i exiliades que es fan dir els fills de Neruda.

La història del Winnipeg

Entre el 1934 i el 1937, el poeta Pablo Neruda va exercir com a cònsol de Xile a Barcelona. Va viure a la capital catalana els moments més decisius de la Segona República i els inicis de la Guerra Civil. Tres anys després, va haver de tornar a Santiago a causa de l’avançament de les tropes franquistes. Des d’allà va seguir les notícies sobre l’arribada a territori francès d’un bon nombre d’exiliats, condemnats a viure en condicions lamentables en els camps de refugiats del país veí. Neruda i gràcies a la complicitat del ministre de Relacions Exteriors, Abraham Ortega, es va implicar en la iniciativa de noliejar un vaixell francès, el Winnipeg, per tal de transportar més de 2.000 exiliats fins a Valparaíso, on el Govern xilè els havia de donar asil.

 

El Winnipeg, de Norbert Martínez

El 2014, Laura Martel va relatar els fets en una novel·la gràfica protagonitzada per una nena i amb dibuixos d’Antonia Santolaya. Ara, Martel, dramaturga i guionista de cinema, converteix l’episodi en un muntatge teatral dirigit per Norbert Martínez, un director i actor que forma part de la companyia Les Llibertàries. Fins al 18 d’octubre podem veure ‘Winnipeg’, al Teatre Akadèmia.