Un Joan Carles I de silicona observa atentament l’escena acompanyat d’un globus gegant en forma de 40 que vol celebrar l’aniversari del cop d’estat del 23-F. “La figura del rei es va legitimar aquell dia”, diu Enric Auquer, un dels actors de ’23F Anatomia d’un instant’, l’obra de teatre que podem veure al Teatre Lliure de Gràcia i que és una adaptació d’Àlex Rigola de la novel·la de Javier Cercas. A l’obra es planteja la idea de l’heroi de la renúncia en contraposició de l’heroi clàssic, per exemple, Adolfo Suárez, un falangista que va transformar Espanya fent una transició democràtica, i la pregunta de l’Àlex Rigola és: “El rei Felip VI podria ser un heroi de la renúncia?”. Enric Auquer ens trasllada en aquell precís instant que la corona va quedar legitimada disfressat d’unicorn i amb un tricorn. “És una obra divulgativa que explica el relat oficial de què va passar el 23-F a través de tres grans personatges: Adolfo Suárez, Manuel Gutiérrez Mellado i Santiago Carrillo”. Els únics que no van fer cas a Antonio Tejero i no es van llançar a terra.

Ha estat un procés de lectura individual, de lectura compartida, de preguntes, d’entrevistes i no passar res per alt. Intentar fer un to de no jutjar, l’Àlex s’ha escarrassat molt en intentar no especular gens, hi ha molts relats sobre el 23-F, però dintre del relat oficial hi ha moltes coses que grinyolen, des del rei a partits polítics, militar, generals que va posar en dubte la democràcia que hi havia.

El Goya de totes les antifeixistes

Fa un any, Enric Auquer va guanyar el Goya com a millor actor revelació per ‘Quien a Hierro mata‘ i va dedicar el premi a totes les antifeixistes. Auquer interpretava el Quique, un narcotraficant sociòpata i maleducat gallec. “No havia estat mai a Galícia, em deien una ria i no entrava al meu imaginari, havia de fer accent gallec i em vaig posar en contacte amb gent que es dedicava al narcotràfic i vaig poder entrar i fer una mica d’immersió i vaig sortir d’allà amb mig personatge fet”. Però el Quique no és l’únic personatge sociòpata que ha interpretat Enric Auquer, que està a punt d’estrenar la segona temporada de ‘Sky Rojo’, a Netflix, en què fa el paper de Christian. “Estic una mica fart d’aquests personatges”.

Aquest tipus de sèries demanen un ritme de feina frenètic, però molt divertit, ha estat un dels reptes més complicats perquè Sky Rojo planteja un tercer acte constant, en què la transició dintre d’una escena no existeix, no hi ha el camí fins a arribar al clímax de l’escena, sinó que tot és clímax, clímax, clímax i, això, a les sis del matí.

Enric Auquer és el Gari a ‘Vida perfecta’

Per Enric Auquer, el Gari és un dels “millors personatges que he fet mai”. El Gari és un jove jardiner amb diversitat funcional que té una relació amb Leticia Dolera, actriu i directora de la sèrie ‘Vida perfecta’. Els propers mesos s’estrenarà la segona temporada d’aquesta sèrie en què Enric Auquer interpreta un personatge discapacitat i vol ser pare. Auquer també té molts bons records d’altres personatges, per exemple, ‘In memoriam’, l’obra sobre la Quinta del Biberó que va dirigir Lluís Pasqual al Lliure i va significar el primer gran paper d’Enric Auquer.

Un mestre per mi Lluís Pasqual, em va saber treure tot el partit possible. Amb ‘In memoriam’ vam anar a Madrid on em van veure i va començar la meva carrera cinematogràfica, em van descobrir gràcies a l’obra de teatre.