(ACN) Coincidint amb el 40è aniversari de l’intent de cop d’estat liderat per Antonio Tejero el 1981, el director teatral Àlex Rigola, amb la companyia Heartbreak Hotel, porta a escena, del 8 d’abril al 2 de maig al Teatre Lliure de Gràcia, una proposta de teatre document basat en ‘Anatomia d’un instant’, de Javier Cercas. Quatre veus narren la història a través dels protagonistes d’aquells fets, que Rigola ha definit com a “èpics, singulars i molt potents”.

Enric Auquer, Pep Cruz, Xavi Sáez i Roser Vilajosana són els intèrprets de l’espectacle ‘23F Anatomia d’un instant’. Cruz ha assenyalat que expliquen un conte que té “matisos èpics, personals, teatrals i que és un reflex de la teatralitat que a vegades tenen els polítics”.

Adaptació d’una novel·la de Cercas

El muntatge està creat a partir de la novel·la de Javier Cercas ‘Anatomia d’un instant’ i se centra en el moment en què Adolfo Suárez, president del govern en funcions, es va estar assegut mentre les bales del militars es disparaven a l’hemicicle del Congrés dels Diputats.

Com ha reconegut el director teatral, ha mantingut converses amb Cercas sobre el muntatge. Rigola ha admès que no s’hauria atrevit a apropar-se al 23-F si no fos per Cercas. “Ell té una manera de treballar la història en què humanitza els personatges”, ha recalcat. “Siguin de la tendència política que siguin tenen moltes cares i són molt humans i fa que ens sentim identificats amb coses que els passen”, ha afegit.

Després, ha afegit, li va interessar perquè aquell és un moment important ja que va ser “una transformació d’una dictadura a una democràcia”. Aquí, ha dit, es va canviar el cap d’estat però “l’estructura del búnquer seguia sent franquista. Hi ha una èpica en aquest període i en els personatges protagonistes quan dins d’aquesta estructura franquista es passa a un sistema democràtic”. Ha indicat que en aquell moment es va fer un gran canvi en pocs mesos i després “amb tants anys, la democràcia ha avançat tan poc”.

El paper de les xarxes socials

En aquest context, Rigola ha dit que les xarxes socials tenen un poder molt gran. “Els meus fills donen un valor molt fort als seguidors que tenen les persones, i el que triomfa és l’heroi clàssic, feudal i de la conquesta”. Això contrasta amb aquells herois (del 23-F) que “renuncien i saben plegar i abandonar les seves posicions per un bé comú. Aquest pensament no es veu en els nous herois dels adolescents actuals”.

El director teatral ha destacat que l’espectacle narra sobre uns personatges “èpics, singulars i molt potents” en un període que toca “el gènere bèl·lic, històric, polític, de thriller, de novel·la d’espies, de guerra freda, d’històries d’amistat, amor i de traïció”.