(ACN) L’escriptor i filòleg Javier Cercas s’ha endut el Premi Planeta 2019 amb ‘Terra alta’, una novel·la negra que pren com a protagonista un agent dels Mossos d’Esquadra que van abatre els terroristes de Cambrils l’any 2017 i que “vol ser radicalment diferent” al que havia escrit fins ara. “Els lectors hauran de llegir fins a les últimes pàgines per saber qui n’és el culpable”, ha avançat l’autor. El finalista del guardó ha estat l’escriptor Manuel Vilas amb la novel·la ‘Alegría’, “el sentiment més important de la vida, cosa que el protagonista no sabia”.

Melchor Marín, exdelinqüent i actual mosso d’esquadra a Gandesa i heroi al atemptats gihadistes a Cambrils el 2017, s’enfronta a la resolució d’un triple assassinat per la qual haurà de pagar un preu molt alt. Així es presenta la nova novel·la de Javier Cercas ‘Terra alta’, guanyadora del Premi Planeta 2019. Aquest és el primer premi literari al qual s’ha presentat l’autor de ‘Soldats de Salamina’.

Cercas ha explicat que el llibre no parla obertament del procés. No obstant això, la narració transcorre entre els anys 2012 i 2017. La situació política no hi apareix explícitament, però Cercas ha reconegut que “sense el que ha passat aquests anys a Catalunya el llibre no l’hauria escrit mai”. És més, l’escriptor ha apuntat que malgrat el molt que ha escrit sobre la qüestió en articles de premsa, “el més profund” que podia dir sobre el tema “és probablement aquest llibre”. “Sorgeix del meu estat d’ànim, de les meves angoixes, o les meves pors”, ha reblat.

L’altre guardonat de la nit ha estat Manuel Vilas (Barbastre, 1962), finalista amb la seva novel·la ‘Alegría’. “He intentat que fos una invitació humil al lector per recordar-li que l’alegria és un dret de tots els sers humans”, ha sintetitzat l’autor en rebre el premi.

Un Planeta marcat per la sentència del Suprem

La 68a edició del Premi Planeta ha tornat enguany al MNAC després de molts anys al Palau de Congressos de Barcelona, amb motiu del 70è aniversari del grup editorial. Però la celebració ha estat marcada per les protestes als carrers de Barcelona l’endemà de la sentència del procés. De fet, els talls de carrers del centre de la ciutat han complicat l’arribada al Palau Nacional per part d’alguns convidats. L’última a fer-ho ha estat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també s’ha absentat del sopar poc abans que s’entregués el premi.

Com l’any passat, el govern ha estat absent en una cerimònia a la qual, en canvi han, han assistit la vicepresidenta en funcions de l’executiu espanyol, Carmen Calvo, qui ja abans d’entrar ha demanat també als “poders públics” que contribueixin a “no crear problemes”, i s’ha referit també als drets dels ciutadans que “no protesten”. La delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha excusat l’assistència als Premis Planeta poc abans de l’inici per atendre els aldarulls al centre de la ciutat, segons han informat des de l’organització de l’esdeveniment.