La cantant i compositora Judit Neddermann ha publicat ‘Aire’, el seu quart àlbum en solitari, mentre continua treballant amb altres projectes musicals i teatrals. N’hem parlat amb ella al nostre sofà de l”Àrtic’.

Una mica d”Aire’, per fi

Ha costat. Ha trigat. El quart treball de Judit Neddermann porta escrit i produït quasi bé un any, però la crisi del coronavirus no havia permès publicar-lo abans. Tot i que el panorama musical no es va aturar del tot, la situació no permetia pensar en una estrena en condicions, i Judit Neddermann va decidir esperar. Ara, per fi, tenim ‘Aire’, un treball que marca una evolució decisiva en la carrera de la cantant barcelonina.

‘Aire’ segueix la línia intimista que Judit Neddermann ja va iniciar amb ‘Nua’ i la porta una mica més enllà. Amb un so cada cop més pop, la novetat principal del disc és la gran quantitat de cançons en castellà que hi sentim, un idioma que fins ara Neddermann utilitzava en concerts però no en els seus àlbums. Amb voluntat d’obrir-se a mercats nous, però també amb un ferm compromís de fer de les llengües un instrument de germanor, la cantant i compositora s’ha sorprès de com de fàcil li ha resultat escriure sobre qüestions molt íntimes en un idioma que no és el seu matern.

“Crec que el camí que estic seguint és el de buscar cada vegada més intimitat i més sinceritat a l’hora d’expressar-me. Li vaig posar ‘Nua’ al tercer disc i aquest hagués hagut de dir-se, no sé, ‘También desnuda’ o alguna cosa així.

Intento anar cada vegada més endins… No sé si la següent tongada de cançons també serà tan, tan, tan íntima. Crec que sí, perquè realment escric sobre coses que m’emocionen molt o que em preocupen a un nivell profund.”

Entre les figures que han ajudat Judit Neddermann en aquesta etapa, n’hi ha una que destaca per com n’és de coneguda per tothom: Alejandro Sanz. El músic madrileny va convidar la cantant a acompanyar-lo en la cançó ‘Este segundo’ (2019) i l’ha animat a escriure en castellà, fins al punt d’oferir-se a escoltar els temes que Neddermann anava component i ajudar-la en la promoció a través de la promotora MOW.

La veu clara de Judit Neddermann

Entre discs, concerts, actuacions en solitari, bandes i col·laboracions, la barcelonina Judit Neddermann s’ha convertit en una de les cantants més versàtils i amb una agenda més plena de Catalunya. En poc més d’una dècada, la Judit ha bastit una carrera vertiginosa que inclou treballs amb els Gramophone Allstars i amb la Clara Peya, col·laboracions amb Alejandro Sanz, Joan Manuel Serrat, Rozalén i Jorge Drexler, i quatre discs en solitari i un amb la seva germana, la Meritxell.

Però per si amb això no n’hi hagués prou, aquesta cantant de veu clara i sedosa i sensibilitat musical privilegiada també ha participat en diverses produccions teatrals, l’última de les quals, ‘Canto jo i la muntanya balla’ encara es pot veure a la Biblioteca de Catalunya. I per contagiar-nos de la seva energia, ara ens presenta un disc ple d’aire fresc que, en els temps pandèmics que corren, és segurament més necessari que mai.

Judit Neddermann