Seguint l’empremta de Dagoll Dagom amb ‘Mar i cel’, la companyia La Barni Teatre converteix un altre clàssic d’Àngel Guimerà, ‘La filla del mar’, en un musical. Fa funcions al Teatre Condal entre el 25 de juny i el 4 de juliol en el marc del Grec 2021 que tot just comença.

La Barni Teatre és una companyia formada al 2006 que ha muntat, fins al moment, espectacles de petit format. ‘La filla del mar’ és el seu espectacle més ambiciós fins ara. Jaume Viñas ha fet l’adaptació i ha escrit algunes lletres de les cançons, mentre que d’altres les signa el director musical, Marc Sambola. Marc Vilavella s’ha encarregat de dirigir els actors.

Musical diferent

No és un musical que segueixi les fòrmules habituals. Els músics estan integrats en l’escena, no en un espai apartat. De fet, tres dels quatre també tenen papers assignats com a cantants i actors. Les cançons estan integrades en l’acció dramàtica, i sovint se superposen amb diàlegs.

“Hem volgut sortir del cànon del musical tradicional. Les cançons sovint no tenen principi ni final, per bé que tenen melodies reconeixibles. S’entrecreuen amb monòlegs o diàlegs”, explica Sambola, que també és, amb la guitarra, el músic principal del muntatge.

Argument de l’obra

‘La filla del mar’ planteja un drama mariner a partir d’un triangle de passions com el de ‘Terra baixa’ però invertit, atès que són dues dones les que tenen el mateix home com a objecte de desig.

El seductor Pere Màrtir (Toni Vinyals) cobeja la Mariona (Mariona Castillo), però el pare d’ella, el ric del poble, no accepta la relació. La Mariona insta el Pere a fer veure que el que vol és seduir l’Àgata (Clara Solé), de qui, finalment, s’enamora.

La filla del mar

L’Àgata és la filla del mar, una noia que va arribar de nena salvant-se d’un naufragi en què van morir els seus pares. Per a la majoria és una forastera. “No hem volgut centrar el nostre discurs en l’origen racial, sinó en la por envers el que és diferent, un concepte més ampli”, comenta Vilavella.

A més dels tres protagonistes, són intèrprets del muntatge Xavi Casan, Candela Díaz, Gracia Fernández, Irene Jódar, Albert Mora, Arnau Puig i l’esmentat Marc Sambola.