Actors, actrius, directores, directors i professionals de les arts escèniques de Barcelona van protagonitzar un corrent cultural que va permetre la creació del primer Grec, el festival d’estiu de Barcelona.

Assemblea d’Actors i Directors de Barcelona

Enterrat el dictador Franco, la contracultura barcelonina emergent reclamava el concepte de la cultura com un bé i un dret públic, una cultura col·lectiva gestionada pels treballadors de l’espectacle i sense suport de l’Ajuntament del moment, encapçalat per l’alcalde franquista Joaquim Viola.

A la primavera del 1976 es va crear l‘Assemblea d’Actors i Directors de Barcelona per crear un sindicat i poder marcar les dinàmiques teatrals amb la idea de servei a la ciutadania. La llavor de la nova entitat havia estat la vaga estatal del 1975 contra la precarietat laboral del sector. L’any anterior s’havia tancat el Teatre Nacional de Barcelona i l’atur era important entre els actors de la ciutat i, amb aquest panorama, va néixer un altre “teatre independent”. 

Recuperació del Teatre Grec

L’Assemblea d’Actors i Directors de Barcelona va permetre les dues primeres edicions del Grec, la del 1976 i 1977 i la recuperació d’un equipament municipal que estava tancat, el Teatre Grec de Montjuïc.

La creació del festival Grec va ser un experiment d’autogestió i un espai d’innovació ideològica i organitzativa dels professionals que van apostar per representar textos prohibits durant la dictadura. 

comediants grec 1976
© Arxiu Comediants, espectacle ‘Plou i fa sol’, de Comediants. Teatre Grec, 1976

Un èxit organitzatiu que es va iniciar amb una manifestació amb el lema, que més aviat era una consigna, “Teatre Grec 76. Temporada popular, per un teatre al servei del poble, teatre i llibertat, per un teatre imaginatiu”.

cartell grec 1976 museu arts esceniques
El primer cartell del Grec

La Comissió Gestora i Executiva d’aquest primer festival Grec estava formada per Mario Gas, Jaume Nadal, Josep Maria Loperena, Josep Torrents, Ricard Salvat i Carlos Lucena. Es tractava, doncs, d’un col·lectiu d’actors que, inusualment, programaven obres ells mateixos, sense intermediaris de cap mena, per tant, era un festival autogestionat.

Música i detencions

La música va ser molt protagonista, en aquest primer festival marcat per les detencions policials. Entre els músics que van pujar a l’escenari del Grec hi havia Pau Riba, Iceberg, Ramon Muntaner i Maria del Mar Bonet. El programa de teatre va comptar amb artistes com Rosa Maria Sardà, Enric Majó, Rosa Novell, Núria Espert, Comediants i una llarga llista de professionals compromesos.