Les cançons sempre han estat una eina per a la reivindicació, inclosa la dels drets dels treballadors i treballadores. La Mireia Madroñero fa una selecció de nou cançons dedicades al treball, una ocupació que no sempre ens ha fet lliures.

9 cançons per escoltar l’1 de maig

1

‘Work song’

Nina Simone, 1966

Comencem per una cançó clàssica que interpretava la Nina Simone, ‘Work song’, i és que les “work songs” o “chain gang songs” són considerades, de fet, un gènere per si mateix. Precursores del blues, a EUA i Anglaterra van fer-se populars perquè eren les cançons que cantaven els esclaus i els presos sotmesos a treballs forçats mentre treballaven. Parlaven de deslliurar-se de l’esclavitud o temàtica espiritual i creaven un sentiment d’unió entre els treballadors. D’aquesta mateixa cançó n’han fet versions des dels gironins Howling Dogs, fins Raphael, tot i que la seva versió més que un cant contra l’esclavitud és una oda al treball.

2

‘Tornada de segar’

Joana Gomila Folk Souvenir, 2016

Les cançons de treball són normalment cantades a capella, mentre es realitza una feina física i repetitiva, per tal de combatre l’avorriment i acompanyar l’acció. I un subgènere són les cançons de llaurar i de segar, com aquesta que interpreta la mallorquina Joana Gomila, que adapta el folklore illenc i el passa per un sedàs experimental, jazzístic i molt genuí. És divertit perquè, segons la regió i mètodes agrícoles utilitzats i la tracció amb animals, podem diferenciar cançons, ja que aquests afecten la rítmica i composició.

3

‘Vai trabalhar, vagabundo’

Chico Buarque, 1973

A banda del treball al camp, amb el desenvolupament de les ciutats s’origina un nou tipus de rutina i de labors que també disposen d’un cançoner particular. I també es crea un nou paradigma de valors que proclamen que la feina dignifica la persona, com ens ho explica en Chico Buarque. Un dels grans cantautors de la música brasilera, criticava amb ironia aquesta idea de l’omnipresència del treball en la vida moderna i la paradoxa de com aquest ens converteix en persones més dignes i resoltes, però, en canvi, ens roba el temps i ens converteix en víctimes d’un sistema. Canta ‘Entrega’t, podreix-te i ves a treballar’. Aquest pensament, juntament amb el desenvolupament de la indústria i el moviment obrer a les ciutats va donar origen a la classe treballadora, una condició reivindicada i un sentiment imperant.

4

‘Town called Malice’

The Jam, 1982

Liderats per en Paul Weller, The Jam són un exemple de banda anglesa provinents d’un entorn obrer i en el context polític del govern de Margaret Thatcher, que descrivien el dia a dia d’aquesta societat que lluita amb voluntat conscient i política per sobreviure. No ho fan des de la perspectiva nihilista coetània del punk, sinó des del moviment mod (pop, rock, soul), posant també en relleu, de nou, que el temps dedicat a treballar és temps que no permet crear i fer música.

5

‘She works hard for the money’

Donna Summer, 1983

Una heroïna de la classe treballadora, Donna Summer canta aquesta oda a un gremi de dones de l’hoteleria que tot sovint es menysté i no es tracta bé, que treballa exhaustivament per aconseguir un salari, a banda de les múltiples tasques que han de fer front al dia a dia.

6

‘9 to 5’

Dolly Parton, 1980

La lletra d’aquesta cançó és ben àcida i punyent i critica com la dona està sotmesa a una jornada laboral que mai acaba, en benefici del sistema patriarcal. Canta que l’estructura laboral està ideada per homes i que aquests la situen tota la vida just allà on volen per acabar omplint-los la butxaca.
Una curiositat és que Hillary Clinton va utilitzar aquesta cançó com a himne de la seva campanya a la presidència el 2008.

7

‘La arenga de los sindicatos futuristas’

Aviador Dro, 1983

Aviador Dro són dels grups que més ha exaltat el treball, no tan sols humà, sinó també el que introdueix la màquina. El repertori d’aquest grup de pop electrònic, format a Madrid el 1979, segueix vigent no només en qüestions formals i estètiques, sinó també pel contingut futurista de les seves lletres, la introducció de la mecànica, els robots i la productivitat que fan referència, de nou, al treball i a un estil de vida.

8

‘Pai’

Bad Gyal, 2016

Bad Gyal va canviar el “work, work, work” de la Rihanna pel “pai pai pai” perquè si una cosa tenim clara és que un dels beneficis del treball és l’econòmic i ella aquí ho expressa sense cap mena de pudor. “Jo només vull la guita”, canta. Diners que et permeten ser lliure, diners que et permeten adquirir bens materials i diners que et situen en l’estrat social.

9

‘Hello sunshine’

Bruce Springsteen, 2019

Bruce Springsteen té nombroses cançons en la seva discogràfica que parlen de la classe treballadora nord-americana (fins i tot, podríem dir de la classe mitjana treballadora), però aprofitem per anunciar l’avançament del nou disc, Western Stars, que es publicarà ben aviat. Aquest ‘Hello sunshine’ que, si bé no esmenta el treball, sí que el podem entonar i agrair quan sortim de treballar o quan tenim dies de festa.