El món de la cultura està mostrant a les xarxes la seva indignació davant les paraules, dimarts passat, del ministre de cultura José Manuel Rodríguez Uribes, que va afirmar en roda de premsa que no es preveien accions especials per a protegir les indústries culturals durant i després de la quarantena. En un moment en què el sector es troba totalment aturat, i que les pèrdues es preveuen milionàries, la indignació que han despertat les paraules del ministre ha portat al Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC!) a convocar una apagada cultural a la xarxa per aquest divendres i dissabte.
La cultura, un sector clau en plena quarantena
La crisi del coronavirus, que ens ha obligat a quedar-nos a casa, ha posat en valor la feina del sector cultural, que s’ha multiplicat a la xarxa oferint obres de teatre, concerts, llibres, òperes, videojocs i pel·lícules en línia per alleugerir el confinament i les seves conseqüències. Davant de la inacció del govern en matèria de cultura, l’SMAC! proposa que durant el divendres i el dissabte s’aturin totes les activitats culturals a Internet. Sota el doble hashtag #apagoncultural i #apagadacultural, la iniciativa apel·la a les indústries culturals de tot l’estat. Ràpidament, diverses entitats com l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya, l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, el festival Esperanzah o espais com l’Ateneu Popular de Nou Barris, així com nombrosos particulars, s’han sumat a la convocatòria.
Una indústria invisibilitzada però necessària
Entre les reivindicacions del sector cultural que aplega el hashtag, s’hi inclou un major suport per part de les institucions a les empreses que es dediquen a produir cultura i als seus professionals, i una major visibilització en els mitjans de comunicació, que tendeixen a deixar-les de banda. Els adherits a la convocatòria demanen aprendre de l’exemple de països com França i reivindiquen la importància de la seva feina en moments de crisi com els actuals, en què el consum de cultura on line s’ha disparat fins a xifres mai vistes fins ara.
Després de la compareixença de dimarts del Ministre de Cultura, @jmrdezuribes, en què exposava que “aquesta no és una crisi de la cultura”, ens veiem en l’obligació de donar una resposta col·lectiva.#ApagónCultural #ApagadaCultural#CulturaEnVaga pic.twitter.com/bfIO8mVHte
— SMAC! (@Sindicat_SMAC) April 9, 2020
📢L’@APdCDansa s’adhereix a l’#apagadacultural i us animem a sumar-vos-hi! És inadmissible que el Ministeri de #Cultura @culturagob no prevegui mesures específiques per a la supervivència del sector.
🔴48 hores sense #cultura a les xarxes.
🔴10 i 11 d’abril #ApagonCultural pic.twitter.com/ZCbrZF7hmo— APdC Dansa (@APdCDansa) April 9, 2020
Des de l’@ApccCat Associació de Professionals de #Circ de Catalunya ens sumem a l’ #apagadacultural #ApagonCultural de 48 hores i reclamem al ministre mesures específiques per a la supervivència de la #cultura durant i després el COVID-19. pic.twitter.com/462Xmu6kLo
— APCC (@ApccCat) April 9, 2020
Manifestem el rebuig més absolut a les paraules del Ministre de Cultura que ens aboquen un cop més a una situació d’emergència dels treballadors de la cultura.
Per això ens adherim a l’#ApagadaCultural del 10 i 11 d’abril i animem a fer-ho a tot el sector. #ApagonCultural pic.twitter.com/BIDkAITF6m
— El Maldà (@maldateatre) April 9, 2020