La il·lustradora Aina Bestard s’està convertint en un dels noms més destacats del llibre il·lustrat contemporani, i ens ve a parlar de la seva feina a l”Àrtic’.

Què s’amaga darrere Aina Bestard?

Els llibres d’Aina Bestard s’adrecen a nens a partir de quatre anys, però no pretenen ni moralitzar, ni explicar una història de ficció senzilla i mastegadeta, ni ser paternalistes. Els seus treballs ens conviden a descobrir el món en tota la seva complexitat, ja sigui per revelar la realitat que s’amaga al fons del bosc, a l’interior del cos humà o a les estrelles. La proposta de Bestard consisteix a traslladar l’element interactiu de la cultura digital, dels videojocs, els mòbils o les tauletes, a un format tan clàssic com ho és el llibre.

Així, a la col·lecció de “Què s’amaga?” podem distingir els diferents dibuixos que se superposen en una pàgina amb l’ajuda d’unes lents de colors, o esbrinar l’animal que compon una constel·lació d’estrelles posant la plana a contrallum. Amb aquests recursos, Aina Bestard ens convida a gratar la realitat i destapar tot el que hi ha més enllà del que es veu a simple vista, dels discursos elementals i els plantejaments que neguen la complexitat del nostre entorn. Per dur a terme aquests treballs, la il·lustradora se serveix de la seva experiència prèvia com a dissenyadora tèxtil, un món on la multiplicitat de capes i textures del material amb què es treballa és corrent.

A l’hora de plantejar els seus llibres, Aina Bestard dedica molt temps a triar la tècnica que emprarà. Cada un dels seus projectes està plantejat per utilitzar recursos que potenciïn els temes que tracta, que sempre giren al voltant de conceptes científics o antropològics, i que tenen com una de les seves principals fites crear un producte estèticament bell, capaç d’entrar pels ulls i fer més atractiva aquesta aventura de conèixer els mons que ens ofereix la il·lustradora.

El meu objectiu dins de tots aquests llibres és fomentar molt la curiositat. I la curiositat després porta coneixement. Donar una sèrie d’eines per alimentar aquesta curiositat i obrir portes noves. Per a mi una manera de conèixer les coses és dibuixant-les. I per a mi la il·lustració és una eina més de coneixement, no és només una representació gràfica de les coses. I bé, durant molts anys ha estat una eina de coneixement. Llavors, utilitzar-la per fer créixer les ments es un bon objectiu.
Aina Bestard, il·lustradora

Il·lustrar per a un món millor

La mallorquina Aina Bestard és neta d’un dibuixant i filla d’un antropòleg i d’una artista, i tota aquesta herència està present en la seva feina. Formada en disseny gràfic, els seus llapis han donat forma a sabates, mascaretes i bols de cereals. Però, tal com diu ella, ara mateix el seu gran propòsit és il·lustrar llibres perquè els nens siguin més cultes i sensibles, una fita que podem afirmar, sense por a equivocar-nos, que ha assolit amb escreix.

Amb els seus treballs il·lustrats, l’Aina proposa als més petits que descobreixin el món que s’amaga a dins del bosc, del cel o dels cossos humans, els mostra com són els naixements més bestials o els porta de viatge pels paisatges perduts de la terra. I, així, acostant la ciència i la cultura, la nostra convidada d’avui ha venut més de 250.000 còpies dels seus llibres i ha rebut nominacions i premis com el Serra d’Or. Per tot plegat, avui l’Aina seu al nostre sofà, on ens agrada molt rebre artistes que, amb la seva feina, ajuden a dibuixar un món millor.

Aina Bestard