Durant les últimes setmanes sembla que l’estiu ha donat un tomb, amb l’augment de contagis de la covid, el retorn del toc de queda o activitats musicals diverses que han hagut de cancel·lar. Abans que s’instal·li el desànim i la sensació de desemparament, hem confeccionat un llistat amb novetats musicals que apel·len a la protecció, a tenir cura de totes nosaltres i sortir-ne reforçades i positives, d’aquest context tot sovint tan hostil.


1. ‘Todo el mundo quiere hacerte daño’


Los Punsetes, 2021

El quintet de Madrid presenta ‘Todo el mundo quiere hacerte daño’, primer senzill del seu nou EP, que comparteix títol amb la cançó

Amb la tònica habitual de crítica, sorna i mala baba, Los Punsetes acaben de publicar el seu últim EP de tres cançons, en què no falten tampoc el ritme accelerat, les melodies de punk rock alternatiu i la veu inconfusible de la cantant Ariadna Paniagua. Amb una lletra totalment inspirada en l’actualitat que vivim, la cançó vol ser un himne de venjança i de contraatac envers l’auge dels moviments negacionistes i conspiranoics (sobre el 5G, sobre la introducció de xips en les vacunes,…), sempre amb aquest to provocador, irònic i d’honestedat brutal ja inherent en el discurs de Los Punsetes.


2. ‘Guided by Angels’


Amyl and The Sniffers, 2021

És el primer avançament del seu segon disc, “Comfort to me”, que es publicarà al setembre

L’Amy Taylor, la líder del grup australià Amyl and the Sniffers, desborda personalitat, carisma i nervi, com veiem en aquest avançament del seu disc nou, “Comfort to me”. Un disc creat i gravat mentre el grup compartia casa durant el confinament i que, tal com indica el títol, és una cerca d’aquesta protecció personal, tot clamant als àngels de la guarda a no deixar-la sola, com canta en aquesta cançó, o amb l’energia mateixa que ha de generar cadascú per sobreviure al món. Ho explica en clau de rock dur, hardcore, punk i garatge contundent i visceral aquesta cantant que també ha col·laborat amb grups amics com Sleaford Mods o Viagra Boys.


3. ‘good 4 u’


Olivia Rodrigo, 2021

El debut musical d’Olivia Rodrigo, fan declarada de Taylor Swift, Carole King i Fiona Apple, és un dels més destacats de l’any

Aquesta californiana de 18 anys, que es va donar a conèixer com a actriu infantil amb sèries de Disney Channel, s’ha convertit en tot un fenomen musical aquest any amb la publicació al maig de ‘Sour’, el seu primer disc d’estudi. ‘Sour’ (“aspre”) és una compilació de cançons pop, folk i rock alternatiu, que retrata d’una manera molt fidel l’adolescència del segle XXI i les qüestions que la preocupen. A banda de ser una de les artistes més versionades a TikTok, el seu disc ha estat número 1 a països diversos i aclamat per la crítica d’arreu del món com un treball molt sensat i interessant, alhora per l’ús d’expressions irreverents no gaire pròpies de la factoria Disney. La destaquem perquè va participar en una campanya per promocionar la vacunació entre el públic jove.


4. ‘Tango’


Rodrigo Amarante, 2021

La propera visita de Rodrigo Amarante a Barcelona està prevista pel 22 d’abril del 2022 a la Sala Apolo

L’autor de la cançó de la capçalera de la sèrie ‘Narcos’ ha compost cançons per a Gal Costa, Gilberto Gil, va formar part de les bandes Orquestra Imperial, Los Hermanos, Little Joy, i ara presenta el seu segon disc en solitari, “Drama”. Publicat divendres passat, és un disc deliciós en què la música té una clara funció de caliu i resguard, i amb el missatge d’aprofitar les segones oportunitats que sovint ens ofereix la vida. Les cançons combinen bossa brasilera, boleros, cançó lleugera, pop, cantades en anglès i portuguès, per un dels compositors i multiinstrumentistes contemporanis més sensibles i interessants.


5. ‘Esdrújulos epítetos’


Doble Pletina, 2021

Doble Pletina presenten el 10″ ‘Stop’, amb la banda sonora de la pel·lícula homònima, dirigida per David Domingo, àlies Stanley Sunday

Aquí tenim una mostra clara de l’habilitat fantàstica i admirabilíssima com a lletristes del quintet barceloní Doble Pletina. També de la seva sensibilitat i sentit de l’humor que, com dèiem, els ha conduït a protagonitzar el musical ‘Stop’, de Stanley Sunday. El guió tracta de com el grup ha de combatre una crisi vital que els condemna a escriure cançons tristes i com, mitjançant un llibre d’autoajuda, senyals de trànsit i situacions surreals i delirants vàries, aconsegueixen sortir d’aquesta “zona de confort dramàtica”. Les quatre cançons de la pel·lícula s’han editat en un 10″ preciós, que ha estat produït per Hidrogenesse.


6. ‘Paprika’


Japanese Breakfast, 2021

Japanese Breakfast actuarà a Barcelona el 14 de març del 2022, a la Sala Apolo

Des del mateix títol, ‘Jubilee’, les cançons que integren el disc nou d’aquesta cantant i compositora coreana i nord-americana, són un esclat autèntic de joior i optimisme. Tot un gir després de treballs precedents molt més malencòlics, que van acompanyar-la en el dol per la pèrdua de la seva mare. Destaquem ‘Paprika’ en una actuació espectacular que va fer fa pocs dies a la televisió; un himne vibrant, que a estones recorda una marxa popular, i que tracta de deleitar-se, precisament, amb la bellesa poderosa de la música. Un disc de pop feliç, que ha rebut molt bona acollida, i que funciona de meravella com a antídot per alegrar l’ànima.


7. ‘Cap a tu’


El Petit de Cal Eril, 2021

La sortida del proper disc d’El Petit de Cal Eril ,’N.S.C.A.L.H.’, enregistrat a l’estudi Casafont i produït pel mateix grup, està previst pel 10 de setembre

Aquest joc de sigles és un dels enigmes al qual ens conviden a descobrir i esbrinar El Petit de Cal Eril. Signifiquen “No sabem com acaba la història” i, de nou, enllaça amb tots els misteris, preguntes i finals oberts que orbiten al voltant de la filosofia i univers musical d’en Joan Pons. Cançons que tendeixen de ple cap al pop oníric amb sintetitzadors, i que qüestionen l’existència i l’entenen com un present continu en què dicotomies com memòria i futur / individu i col·lectivitat / inici i cloenda s’entrellacen en un etern retorn meravellós i fascinant, que és la vida.