Les guionistes i humoristes Ana Polo i Maria Rovira, “Oye Sherman”, tenien un estiu ple d’activitats, però que s’ha vist interromput uns dies. Hem parlat amb elles d’uns dies accidentats i del seu podcast ‘Oye Polo’, que es pot sentir a Radio Primavera Sound.

L’humor contra el masclisme

L’Ana Polo i l’Oye Sherman tenien amigues en comú i una mateixa sensibilitat a l’hora d’entendre l’humor. Conscients que el monstre del masclisme es combat, també, amb una riallada, als monòlegs, articles i guions que realitzaven per separat hi van sumar ‘Oye Polo’, un format a dues veus carregat de sarcasme i de denúncia de la discriminació sistemàtica que se sotmet a la dona en tots els àmbits.

El que va començar com un espectacle en viu s’ha acabat convertint, també, en un podcast per a Radio Primavera Sound, que ha escalat posicions entre els més escoltats en llengua catalana. Sense pèls a la llengua, Ana polo i Oye Sherman desgranen l’actualitat i carreguen contra el masclisme endèmic, ja sigui a través de la reflexió davant de situacions que formen part del costumari quotidià, o amb els seus Premis Bertín, en què, a mes a mes, repassen aquelles manifestacions de personalitats i entitats que suen heteropatriarcat per tots els porus de la seva pell.

“Melendi representa molt bé moltes coses que estan malament a nivell emocional, a nivell de gestió de relacions sexoafectives. És tot aquest ideari romàntic passat per un gust estètic terrible. Ell es pensa que ho fa súper bé i per nosaltres és evident que allà passen moltes coses que s’han de comentar. De fet, som víctimes del “hechizo de Melendi” perquè, a aquestes alçades ja estem en un punt en què tenim ganes d’anar a un concert seu.”

Ana Polo i Oye Sherman

Sempre, això sí, amb una riallada que desarma i desautoritza aquelles veus que han fet del masclisme una bandera reaccionària davant del progrés. L’Ana Polo i l’Oye Sherman tenen un estiu mogut d’activitats, però el coronavirus els ha obligat a cancel·lar-ne alguna: com explicaven elles mateixes a les seves xarxes, es van haver de confinar fa un parell de setmanes, cosa que va obligar a cancel·lar l’actuació que tenien prevista al Cruïlla Comedy.

“Hem estat confinades a casa meva, cadascuna a una habitació perque recomanen així el protocol. Perquè es veu que si t’ajuntes molt el virus no acaba de morir. Llavors hem estat separades i jo ja dic que soc una mica estricta amb els protocols de la neteja. De fet, soc una mica Sargento Sanytol.”

Ana Polo

Les aspiracions d’Ana Polo i Oye Sherman

Quan era petita, la Maria Rovira (aka “Oye Sherman”) volia ser poetessa, mentre que l’Ana Polo somiava a ser presentadora d’un programa de televisió. I potser per una improbable barreja de les seves aspiracions, la vida les ha portades a ser amigues, humoristes, guionistes i còmplices en diferents plataformes.

Amb una mirada feminista i afilada sobre la realitat, juntes i per separat (però sobretot últimament juntes) s’han convertit en el terror de Twitter i en les reines humorístiques del podcast i dels escenaris de monòleg còmic a casa nostra, fent del seu humor una eina de denúncia social i, fins i tot, d’escarni contra “mansplainers”, “señoros” i altres especímens similars. I abans que continuïn la seva gira d’estiu, avui les hem convidades a l”Àrtic’, on creiem que les revolucions es fan ballant, sí, però també rient i posant-se serioses quan cal.

Ana Polo i Oye Sherman