Els 52.000 assistents al Cruïlla 2021 han hagut de passar un test d’antígens per accedir al recinte del Fòrum, però els artistes que han conformat el cartell d’enguany, també. Alguns, com Senyor Oca, va donar positiu per covid i finalment no va poder inaugurar el festival dijous com estava previst. Així que no és estrany que molts visquessin amb cert nerviosisme els 15 minuts d’espera per conèixer el resultat de la prova. És el cas de Rayden (David Martínez Álvarez), que esperava expectant el seu primer concert sense distància social entre el públic des del 9 de març. El cantant madrileny, que considera que la música en viu ha estat criminalitzada durant la pandèmia, reivindica la fórmula de cribatge massiu del festival barceloní com una via segura per recuperar l’energia del públic.

Les meves cançons són punts de trobada i que hi hagués sempre dics de contenció era una mica incoherent
Rayden

Rayden, que ja va actuar el 2020 al Cruïlla XXS, ha arribat a aquesta edició amb sis discs d’estudi i 100 cançons sota el braç. La seva particular sonoritat de rap-pop que defuig etiquetes ha barrejat al Fòrum temes del seu últim àlbum, ‘Homónimo’ (que tanca la trilogia dels anteriors: ‘Antónimo’ i ‘Sinónimo’) amb altres himnes de la seva trajectòria. Un artista i escriptor que segueix oferint lletres que beuen de la seva biografia i del seu compromís social i que va ser una de les 30 propostes musicals d’aquesta edició, marcada per les dificultats majúscules a l’hora d’aixecar un cartell eminentment nacional, marcat per una manca de paritat i poca presència internacional.

289 positius d’entre més de 50.000 tests

Els promotors del Cruïlla han qualificat “d’èxit total” aquesta edició pandèmica del festival més gran que s’ha celebrat sense distància social entre el públic, després del Vida Festival i el Canet Rock, de menys aforament. El protocol de realització dels tests d’antígens va funcionar de forma àgil sense generar cues i va detectar un total de 289 positius (un 1 % dijous, un 0,5 %, divendres i un 0,35 % dissabte). El desplegament ha comptat amb 300 sanitaris per al cribratge massiu i unes 150 persones que vigilaven que els assistents portessin la mascareta FFP2, sobretot a les zones properes als escenaris on no es podia ni menjar ni beure (l’organització valora que el cumpliment ha estat del 70 %). Tot i això, no ha faltat la polèmica sobre la idoneïtat de celebrar un macrofestival sense distanciament social en plena cinquena onada de contagis. Els promotors confien que es repetiran els bons resultats de la prova pilot que va ser el macroconcert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi. En tot cas, Salut creuarà les dades dels assistents al Cruïlla amb les dels contagis que es produeixin a Catalunya en els propers 15 dies.