Tal com van fer ja el D’Autor o el Mecal, per exemple, l’In-Edit ha decidit que l’edició d’enguany es veurà íntegrament en línia, degut a les mesures de precaució arran del coronavirus. Hem de dir, això sí, que en aquest sentit el festival va ser pioner a tot Espanya, perquè ja fa uns anys que ofereix una part de la seva programació també a través de la seva plataforma In-Edit TV. Aquest any seran gairebé 50 documentals, que es podran veure des d’avui i fins al 8 de novembre.

Us proposem cinc títols que pensem que no us hauríeu de perdre de l’edició d’enguany. Una edició marcada pel caràcter reivindicatiu de la cultura musical, ja sigui a través dels seus artistes o dels seus moviments socials.

‘White Riot’

Rubika Shah, 2019

Som a l’Anglaterra de finals dels 70, en un ambient d’agitació en què el nacionalisme i la ultradreta estan creixent amb força i la policia mira cap a una altra banda. En aquest context, un grup de noies i nois va aconseguir unir al moviment feminista, a l’antiracista i a l’antifeixista en una sèrie d’actes que van desembocar en el concert Rock Against Racism, que va congregar fins a 100.000 persones al Victoria Park de Londres i va comptar amb grups tan compromesos com els Clash. ‘White Riot’ explica la història d’aquell moment.

‘All I can say’

Danny Clinch, Taryn Gould, Colleen Hennessy, Shannon Hoon, 2019

Potser si parlem de ‘Blind Melon’, ara mateix, a molta gent no li sonarà, però als anys 90, va ser un dels grups importants de l’escena garage. El seu líder, el Shannon Hoon, es va dedicar a gravar un diari amb les gires que feien, les gravacions a l’estudi, els amics, la vida familiar… que es va convertir en una crònica del seu descens a l’infern fins a la mort per sobredosi. ‘All I can say’ recupera aquelles cintes que va gravar i ofereix un fresc sobre l’escena musical dels 90, entre els Guns N’ Roses i Nirvana, i sobre els cadàvers que va deixar pel camí.

‘Nou set dos’

Albert Domenech i Oscar Sanchez, 2020

‘Nou set dos’ és un documental que recorda que als anys 80, molt abans de l’eclosió de la música tecno a tot l’estat, Girona va ser la porta d’entrada a tot aquest corrent. I això va ser gràcies a tres sales: la Blau, La Sala del Cel i Le Rachdingue.

‘The Go-Go’s’

Alison Ellwood, 2020

The Go-Go’s va ser un grup nord-americà de principis dels 80 que té l’honor de ser el primer grup de dones que va arribar al número 1 del ‘Billboard’ amb una cançó composta per elles mateixes. Aquest documental, que també es diu ‘The Go-Go’s’, explica qui va ser aquesta banda, una mica oblidada per a tothom, perquè enlloc de ser homes era un grup de dones i ja se sap qui escriu la història.

‘Sisters with transistors’

Lisa Rovner, 2020

Ara que parlàvem de feminismes, l’In-Edit es clausurarà amb un homenatge a les pioneres de l’electrònica. ‘Sisters with transistors’ ens recorda la contribució a la música d’un grapat de dones que treballaven amb els primers ordinadors als 70, i que es mereixen un lloc a la història.