Interior d'un restaurant

La majoria de restaurants de la ciutat tenen poques o cap reserva per sopar a partir de diumenge, quan s’acaba l’estat d’alarma i s’allarga l’horari de la restauració fins a les 23 h. Segons una enquesta feta pel Gremi de Restauració, els establiments tenen les esperances posades en el consum de tarda, “habitualment més informal”.

En aquest escenari, el Gremi de Restauració afirma en un comunicat que “no sembla que es vagi a generar la punta de consum que s’havia vaticinat”. Per contra, auguren que “la recuperació del consum serà lenta i progressiva”. El director del Gremi, Roger Pallarols, creu que “el clima general de restriccions socials actuarà com a fre per al consum”, encara que preveu que els hàbits de consum es recuperin a llarg termini.

Recuperació a dues velocitats

Segons el Gremi, l’ampliació horària no tindrà afectació a les zones turístiques, on “molts locals continuaran amb la persiana abaixada”. Per això, Pallarols reclama a Ajuntament, Generalitat i Govern espanyol que treballin junts amb l’objectiu de “salvar l’estiu”. “La recuperació a Barcelona no serà completa fins que recuperem bona part dels visitants que la pandèmia ens ha arrabassat”, afirma. En la mateixa línia s’ha manifestat avui el Gremi d’Hotels, que també busca recuperar els visitants, sobretot internacionals.

Pallarols també assegura que “el restaurador encara aquesta nova etapa amb cautela”. En aquest sentit, s’imposa la “prudència” a l’hora de reincorporar treballadors en ERTO. Segons el Gremi, en molts casos han optat per esperar a veure com reacciona la clientela, abans de desafectar els treballadors. També hi ha qui ha optat per ampliar parcialment la jornada dels treballadors, però sense que arribin a fer el 100 % de les hores.