Obertura fossa cementiri Montjuïc

L’excavació arqueològica al cementiri de Montjuïc ha descartat l’existència d’una fossa on podria haver estat enterrat el poeta cubà Pablo de la Torriente. L’excavació es va fer a finals d’abril en el punt on, segons les recerques històriques, podria estar enterrat el poeta. S’ha excavat fins a topar amb la capa geològica, l’anterior a qualsevol intervenció de l’home, i no ha aparegut cap resta humana. El Departament de Justícia no iniciarà cap nova actuació per trobar-ne les restes perquè “no hi ha cap altra hipòtesi del lloc de l’enterrament”.

Obertura fossa cementiri Montjuïc
Moment de l’inici de l’excavació de la fossa, el 28 d’abril passat

L’actuació és fruit d’un conveni entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i el Consolat General de la República de Cuba per treballar per la recuperació i repatriació del poeta.

L’heroi de Majadahonda

Pablo de la Torriente va ser un intel·lectual cubà que es va exilar l’any 1933. Poeta, periodista i revolucionari, va ser corresponsal a Espanya en iniciar-se la Guerra Civil i va acabar lluitant com a voluntari internacional al bàndol republicà. Va morir en combat a Majadahonda el 1936 i va ser enterrat inicialment a Madrid. Poc després, però, va ser embalsamat i enviat a Barcelona amb la intenció que fos repatriat. Això no va arribar a passar mai per la situació de conflicte. Al seu país va convertir-se en un símbol i va ser conegut com “l’heroi de Majadahonda’.

Pablo de la Torriente

Les recerques dels anys 60 i 70 de l’ambaixada cubana i de la família asseguraven que la fossa amb les restes del poeta estava en el punt que ara s’ha excavat, a pocs metres del nínxol. Finalment, però, no l’han trobat.