Imatge virtual del memorial

Pas endavant per a la recuperació de la memòria històrica del Camp de la Bota. El Departament de Justícia de la Generalitat ha adjudicat la redacció del projecte per a la construcció del memorial ‘Bosc d’empremtes’ que reconeixerà les persones afusellades al Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952. La instal·lació, formada per 1.686 tubs i obra de l’artista Francesc Abad, s’ubicarà al parc del Campus Diagonal-Besòs.

La previsió és que el projecte estigui redactat al setembre. Els treballs podrien començar durant el primer trimestre del 2022 i acabar en mig any. Tot plegat té un pressupost de 30 milions d’euros.

Un raspall de ferro visible des de la ronda del Litoral

Aquest ‘Bosc d’empremtes’, de l’artista Francesc Abad, estarà format per 1.686 tubs de ferro disposats en 36 fileres. Cada tub tindrà sis metres d’alçària i 50 mil·límetres de diàmetre i estaran situats sobre una empremta digital de 12 metres de llargada i gairebé vuit metres d’ample.

L’empremta i els tubs representen les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota. L’obra evoca un raspall de cap per amunt sobre una empremta dactilar. És una imatge inspirada en una cita de Walter Benjamin.

Cal passar el raspall a contrapèl per la història
Walter Benjamin, filòsof

El memorial complet

Aquesta instal·lació s’ubica al parc del Campus Diagonal-Besòs —entre el Fòrum i la Mina— i serà visible des de la ronda Litoral. Una part d’aquest espai formava part de l’antic Camp de la Bota.

A banda d’aquest raspall de ferro gegant, el projecte global preveu convertir la zona en un parc memorial. Un mur situat a uns metres del ‘Bosc d’empremtes’ explicarà la història del Camp de la Bota durant el franquisme i la postguerra. A banda, uns bancs amb forma de fletxa senyalitzaran un recorregut pels altres tres espais de memòria que ja hi ha en aquesta zona: ‘Fraternitat’ (1992), la placa d’homenatge als veïns del Camp de la Bota (2015) i el ‘Parapet de les executades i els executats’ (2019), obra també de Francesc Abad.

De fet, el ‘Bosc d’emprentes’ culmina el treball d’Abad al voltant de la repressió franquista. El pressupost complet d’aquestes actuacions és d’uns 500.000 euros

La història del Camp de la Bota

El Camp de la Bota estava ubicat a la zona del Fòrum actual. Els afusellaments van tenir lloc al parapet, un mur de formigó que va quedar submergit amb les obres del Fòrum.