A Vallbona, entre Torrebaró i Meridiana, als terrenys que hi ha entre la C-17, el riu Besòs i el carrer de Castelldefels, hi ha els últims horts que queden a Barcelona. Són els de la finca La Ponderosa.

La Ponderosa

La Ponderosa és un terreny de cultiu de vuit hectàrees. S’hi planten tota mena d’hortalisses al llarg de l’any i, fins fa poc, es podien comprar allà mateix.

Per la finca de La Ponderosa hi passa el rec Comtal, una sèquia de rec mil·lenària, documentada des de mitjans del s. X , quan consta una reparació feta pel comte Mir. A Barcelona hi ha un carrer dedicat a aquell fet, el carrer de Regomir (rec + Mir). Al voltant del rec Comtal hi ha horts més petits de diversos propietaris.

El rec Comtal

El rec Comtal comença a Montcada i Reixac, arriba a Sant Andreu, agafa l’antiga carretera de Ribes i arriba a l’Arc del Triomf, a l’antiga entrada del portal Nou de Barcelona. Antigament, el seu recorregut seguia fins l’actual estació de França, però el curs d’aigua va ser traslladat al carrer del rec Comtal.

A l’inici, el rec Comtal era de caràcter reial i abastia els 13 molins que hi havia abans d’arribar a Barcelona.

També servia com a límit: cap a la banda de mar hi havia horts; i cap a la banda de muntanya, vinyes. Però amb l’arribada de la fil·loxera, al segle XIX, les vinyes van morir i es van plantar arbres i alguns conreus. Al llarg del segle XX, la urbanització de la zona va acabar amb els arbres i amb els cultius.

La granja Montserrat

A la mateixa zona de Vallbona, a uns 500 metres més amunt de La Ponderosa, hi ha la granja Montserrat. Aquesta granja es va fer a principis dels anys 30 del segle XX i és obra de Miquel Cabrer. Aquí s’hi criaven animals i es cultivava el camp. Al principi, aquests aliments anaven a parar a un restaurant que hi havia a la Diagonal. Durant la Guerra Civil va ser expropiada pel govern republicà. Just després de la guerra, s’hi van instal·lar tropes franquistes tot esperant tenir llestes les casernes de Sant Andreu. Quan van marxar els soldats, la granja va ser adquirida pels propietaris de l’Hotel Ritz i va servir per abastir-lo d’aliments. A partir d’aquell moment, la granja va ser coneguda popularment com la granja del Ritz.

Tot i que a partir dels anys 90 la granja Montserrat va passar a mans de l’Ajuntament, continua abandonada. Ara, el consistori sembla disposat a salvar la darrera gran finca agrícola, La Ponderosa, amb un pla per reconvertir el barri sencer, Vallbona, en un indret emblema de la sostenibilitat.

Ho va explicar Jordi Petit, arqueòleg i historiador, en aquest capítol de ‘Va passar aquí‘ de 2017.