Joan Gamper va fundar el FC Barcelona després de ser rebutjat pel Futbol Club Català, el primer club no oficial de la ciutat. El Català es va crear abans que el Barça, però es va registrar després.

El primer camp, al velòdrom de la Bonanova

A la zona delimitada pels carrers de Modolell, Reina Victòria, Vallmajor i Valero hi havia el velòdrom de la Bonanova, on es van fer els primers partits de futbol a Barcelona. Aquest velòdrom va ser inaugurat el dia de la Mercè del 1893, quan Sant Gervasi de Cassoles era un municipi encara independent de Barcelona. Al velòdrom també es feien curses ciclistes, però amb el temps van decaure i el 1898 es van traslladar al nou velòdrom de la ciutat, situat al carrer d’Aragó. Al descampat que va deixar el vell velòdrom s’hi va començar a practicar el futbol.

Gamper, rebutjat

Joan Gamper, que vivia a la zona, va veure una colla de nois jugant a futbol al velòdrom i s’hi va acostar. Els va preguntar a quin club pertanyien i li van dir que no eren de cap club, que pertanyien al Gimnàs Tolosa, dirigit pel professor de gimnàstica Jaume Vila Capdevila. Gamper va anar a buscar a Vila i li va proposar de crear un club, però aquest li va dir que ja tenia intenció de formar-ne un, però que no admetien estrangers. Probablement, el motiu del veto seria religiós, perquè els anglesos i els suïssos, els que més jugaven a futbol en aquella època, eren protestants.

La fundació del Futbol Club Barcelona

Després de ser rebutjat pel Gimnàs Tolosa, Gamper se’n va anar al gimnàs rival, al Gimnàs Solé, propietat de Manuel Solé, conegut com a Don Gimnàs, per oferir-li de fundar un club de futbol. Es van entendre i van crear el Futbol Club Barcelona.

El van inscriure el 29 de novembre del 1899. El Futbol Club Català es va fundar a les mateixes dates, però no va ser inscrit formalment fins al 17 de desembre del 1899, és a dir, unes setmanes més tard. Això va generar una polèmica per decidir qui era el club degà de la ciutat. Si bé és cert que el Català practicava el futbol abans que el Barça, i que hi ha constància d’un entrenament d’aquest club el 22 d’octubre del 1899, el Barça es va constituir legalment abans.

El primer partit del Barça

El 8 de desembre del 1899 es va jugar el primer partit de la història del Futbol Club Barcelona. Va ser contra la colònia anglesa de la ciutat. El següent partit va ser la vigília de Nadal, contra el Català. El Barça va guanyar per 3 a 1.

Al principi, el Barça i el Català compartien el terreny de joc del velòdrom de la Bonanova. Un dia, el Català es va presentar amb una concessió de lloguer del terreny per part del propietari i el Barça es va haver de buscar un camp nou. Se’n va anar al camp de l’Hotel Casanovas. El Català va seguir jugant al velòdrom de la Bonanova fins al 1910.

La rivalitat entre Català i Barça va seguir i quan el Barça va estrenar el camp del carrer de la Indústria (carrer de París actual), es van enfrontar al partit inaugural.

El Català, el club que podria haver estat i no va ser

El Català va ser durant molt temps un dels equips capdavanters de Catalunya. Va participar regularment en el Campionat de Catalunya de primera categoria. La temporada 1914-15, però, va perdre la categoria i, amb el descens a Segona Divisió, va començar una davallada que va acabar amb la dissolució als anys 20. Alguns dels seus jugadors van fundar més tard l’Hispània, amb un grup d’escocesos.

Si Jaume Vila hagués acceptat Gamper al seu club, potser ara, la grandesa del Barça recauria sobre el Català.