Leo Messi, el millor jugador de futbol de tots els temps, va arribar al Barça gràcies a un acord signat a un tovalló de paper. Josep Maria Minguella, el descobridor de Leo Messi, explica com va anar la història del fitxatge del jugador des del Reial Club de Tenis Pompeia, a Montjuïc, el lloc on es va signar l’acord històric.

Idea de Reixac

Minguella explica que la família de Messi estava intranquil·la perquè l’acord entre el Barça i el jugador no s’acabava de lligar. Carles Reixac va tenir la idea de signar un primer document per calmar la família. En aquest, ja hi havia un principi de vinculació entre jugador i club.

La signatura, “malgrat algunes opinions en contra”

La signatura del contracte es va fer en un tovalló de paper. Minguella explica que es va fer a la tarda i aleshores la secretaria era tancada. Per això, es va agafar un tovalló del bar. Reixac va redactar ell mateix les paraules de l’acord del tovalló: “En Barcelona, a 14 de diciembre del 2000, en presencia de los senyores Minguella y …” “…. se compromete bajo su responsabilidad y a pesar de algunas opiniones en contra, a fichar al jugador Lionel Messi…“. Ho van signar Reixac, Minguella i un representant argentí del jugador.

A la caixa forta

Actualment, el tovalló està guardat a la caixa forta d’un banc perquè, en paraules de Minguella, no tenia cap validesa legal, però era un primer compromís d’un càrrec del Barça amb la família.

Hi ha una certa tensió amb alguns components de la família Messi que no volen acceptar aquesta versió dels fets i expliquen, alguns, algunes altres coses..
Josep Maria Minguella

Messi, amb 13 anys

Quan es va signar el contracte, Messi tenia 13 anys. Tant ell com la família s’estaven a l’Hotel Plaza, a la plaça d’Espanya, el lloc que els havia buscat Minguella i on van viure al voltant d’un mes.

Minguella explica que havia vist jugar Messi i s’havia enamorat del seu joc. D’aquesta passió va sorgir la necessitat de portar-lo al Barça. Es va posar en contacte amb Joan Gaspart, que acabava de ser nomenat president, i es va fer el fitxatge. Messi va ingressar al Barça el 4 d’abril del 2001.

Messi va debutar amb el Barça als 16 anys, en un amistós contra el Porto, el 2003.

Dèficit de creixement

Però, tal com ja havia informat la família abans del fitxatge, Messi tenia un dèficit de creixement. El doctor Josep Borrell, cap dels serveis mèdics del Barça, es va posar en contacte amb un metge especialista del carrer de Muntaner i van posar el jugador en tractament per afavorir el seu creixement.

El cas Neymar

Minguella recorda que un altre jugador, Neymar, va estar en una situació similar al Reial Madrid. Fins i tot es va donar d’alta la llicència federativa del jugador pel club la temporada 2005-06, però el club blanc no va fer el pas final i el jugador va acabar al Barça.