Abans de jugar al Camp Nou, el Barça va recórrer diferents indrets de la ciutat i va deixar enrere uns camps de joc que de seguida van quedar petits.

El camp de la Indústria

El camp del carrer de la Indústria (l’actual carrer de París), inaugurat el 1909, va ser el que va donar el nom de culers als seguidors del Barça, perquè l’estructura de les graderies permetia veure els culs dels espectadors del carrer estant. Però abans de jugar al carrer de la Indústria, el Barça va jugar al Turó Parc, a l’actual Hospital de Sant Pau, i al carrer de Muntaner.

En l’època del camp de la Indústria, al Barça hi jugaven els mítics Zamora, Samitier o Alcántara. Tenia aleshores 201 socis. En només 10 anys, va passar a tenir-ne 2.973.

El camp de les Corts

L’any 1922 la directiva del Barça va comprar uns terrenys entre els carrers de Numància i el Marquès de Setmenat, en un espai conegut com Can Guerra o Can Ribot. Allà es va fer el camp de les Corts, que es va construir en un temps rècord de tres mesos. La inauguració del camp de les Corts va coincidir amb els anys de la Mancomunitat de Catalunya, uns anys políticament rics i complexos que van desembocar, el 1923, en la dictadura de Primo de Rivera. Justament, va ser la dictadura de Primo la que va tancar el camp de les Corts durant uns mesos perquè en un partit amb un equip anglès, el públic va xiular l’himne nacional espanyol.

El camp de les Corts va ser l’escenari dels partits del Barça durant la guerra. Després de la guerra, durant els primers 10 anys del franquisme, molts dels jugadors del Barça es van haver d’exiliar. Malgrat tot, esportivament parlant, no van ser anys dolents per al club: de les 10 primeres Lligues de la dictadura, el Barça en va guanyar dues. El Reial Madrid no en va guanyar cap. En aquella època, l’equip del règim era l’Atlético Aviación, l’actual Atlètic de Madrid.

El Camp Nou

L’any 1951, el Barça va fitxar Ladislao Kubala. Sovint s’ha dit que el fitxatge de Kubala va fer que el camp de les Corts quedés petit per a tant seguidors que volien assistir als partits. Per aquest motiu, el Barça es va traslladar al Cam Nou el 1957. L’historiador Jaume Sobrequés n’explicava la història al 2017, en aquest capítol del Va passar aquí.