Fa 10 anys que el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Sant Pau va recuperar l’atenció al part de natges per via vaginal. Gràcies a això un gran nombre de dones han tingut l’oportunitat de poder triar aquesta opció per evitar la cesària quan el nadó es trobava en aquesta posició. Durant aquesta dècada 118 infants han nascut de natges en aquest centre hospitalari.

El part vaginal de natges és segur en mans expertes i té una sèrie d’avantatges: s’evita la cesària i, per tant, es redueixen els riscos d’aquesta cirurgia major
Carmen Medina, adjunta Ginecologia i Obstetrícia Sant Pau

Que el nadó vagi de natges només es dona en el 3 % dels embarassos i no tots compleixen els criteris per poder tirar endavant un part vaginal segur. Sant Pau ha apostat per una formació continuada del personal: els especialistes coneixen les maniobres d’ajuda manual al part de natges, així com diferents estratègies en cas de possibles complicacions. Actualment, el 90 % dels professionals que treballen a la sala de parts estan capacitats per donar aquesta atenció. Totes aquestes millores han comportat que el 82 % de les dones que desitjaven un part vaginal amb un nadó de natges l’hagin tingut amb èxit.

Atenció personalitzada per a cada pacient

La tranquil·litat de la mare és essencial perquè el part de natges surti bé. L’estrès fa créixer els nivells d’adrenalina i això no és recomanable. Sant Pau ofereix una valoració especialitzada de cada cas. Si es decideix tirar el part de natges endavant, el centre ofereix diverses visites amb un equip de llevadores per resoldre tots els dubtes i preparar el naixement del nadó.