Dones Història Barcelona Montserrat Caballé

Montserrat Caballé i Folch (Barcelona, 1933-2018). Una de les més grans sopranos d’òpera de la segona meitat del segle XX, la seva interpretació de ‘Norma’, un dels grans papers de la seva carrera al Gran Teatre del Liceu, va marcar l’inici del seu èxit internacional i va ajudar a posar el Liceu al mapa de l’òpera europea.

El 8 de gener del 1970 , Montserrat Caballé va interpretar al Liceu ‘Norma’, de Bellini, un dels grans papers de la seva carrera. Aquest seria un dels rols més emblemàtics de la seva carrera.

D”Arabella’ a ‘Norma’

Caballé va debutar al Liceu el 1962 amb l’òpera ‘Arabella’, de Strauss. Li van pagar 1.000 pessetes de l’època. La seva carrera va anar evolucionant i el 1965 va debutar al Carnegie Hall de Nova York substituint Marilyn Horne. Va tenir un èxit tan gran que ‘The New York Times’ va titular: “Maria Callas más Renata Tebaldi, igual a Caballé”.

A partir d’aquella nit, tots els teatres d’òpera del món es disputaven Montserrat Caballé, però ella sempre tenia un lloc pel Liceu. Amb la seva fidelitat al Liceu, Caballé va ajudar a posar el Liceu al mapa de l’òpera europea en una època de franquisme amb ostracisme total. De fet, sempre actuava al Liceu per Nadal i mirava de debutar amb papers que volia fer en el futur. Va ser el cas de la ‘Norma’, de Bellini.

La gran nit de Caballé

Aquella nit, el 8 de gener del 1970, hi havia una enorme expectació al Liceu. Però, d’entrada, el públic va rebre una gran decepció: Mario del Monaco no cantaria tal com estava previst. Però era la gran nit de Montserrat Caballé. Des del primer moment que Caballé va sortir a l’escenari i va començar a cantar ‘Casta diva’, tothom va saber que seria una de les més grans cantants d’òpera de la història.

La seva actuació va ser tan sonada que tots els teatres del món, Nova York, París, Londres, Viena o Milà, la reclamaven interpretant ‘Norma‘. Caballé es va passejar pels millors escenaris amb el personatge de Bellini. El gener del 1973, Caballé va tornar a cantar ‘Norma’ al Liceu.

La nit d’Orange

Però una de les actuacions clau de Montserrat Caballé va ser la que va fer l’any 1974 a Orange, al sud de França, en un festival a l’aire lliure que se celebra en un amfiteatre romà. Aquella nit feia molt de fred i un fort vent de mestral. Es va parlar de cancel·lar la funció, però hi havia la televisió pública francesa i això va obligar a seguir endavant. Al document de la televisió francesa es veu Montserrat Caballé cantant ‘Casta diva’ amb un fort vent de cara, cosa que li va donar un aire èpic insuperable.