Dones Història Barcelona Mary Santpere

Maria Santpere i Hernáez (Barcelona, 1913-1992). Respectada i estimada pel seu humor transversal, capaç de connectar amb el públic popular, va esdevenir l’actriu còmica del Paral·lel per excel·lència. Al final de la Rambla hi ha una escultura font dedicada a la família de còmics Santpere.

Es va convertir en l’actriu còmica del Paral·lel per excel·lència, estimada i respectada pel seu humor transversal que connectava amb un públic popular molt divers. L’actriu i còmica Lloll Bertran ens descriu la personalitat de Santpere, amb qui va col·laborar i de qui destaca la valentia per escollir el gènere de la comèdia.

Mary Santpere va ser una dona valenta i pionera que va  trencar un monopoli, el de l’humor, dominat pels homes”
Lloll Bertran, actriu

Santpere neix en un tren i mor en un avió

Maria Santpere Hernáez va néixer en un tren camí de Barcelona el 1913. La seva família plena d’artistes li va transmetre l’amor pel teatre. Era filla del Josep Santpere, famós actor, cantant, director i empresari teatral barceloní i de la Rosa Hernáez i Esquirol, coneguda popularment com a Rosita, que va ser una ballarina clàssica, cantant de sarsuela i actriu.

Va aparèixer en una primera pel·lícula com a actriu de repartiment el 1938, amb Paco Martínez Soria, a ‘Paquete, el fotógrafo público número uno’. Però tot i disposar d’una llarga filmografia, l’activitat artística de Mary Santpere va estar sempre més relacionada amb el teatre, tant en castellà com en català, en el qual va interpretar sempre papers còmics. També va participar en el món del circ, la televisió, la ràdio, la revista i en espectacles musicals. La seva carrera teatral va estar lligada des del 1950 al 1970 al Teatre Còmic i la companyia de Joaquín Gasa.

Una vedet atípica que va morir mentre dormia en un vol Barcelona-Madrid el 23 de setembre del 1992, a l’edat de 79 anys. Va ser enterrada al cementiri del Poblenou de Barcelona, on també són enterrats els seus pares.

Barcelona li va dedicar un monument l’any 1995 a la nissaga d’actors còmics dels Santpere. Primer es va pensar en situar l’escultura font que simbolitza un teatre grec al Paral·lel, però finalment es va col·locar a la Rambla en homenatge al debut de Josep Santpere al Teatre Principal.