Josep Maria Trias és l’autor del famós logo dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, creat a partir de tres traços.

Trias explica que va sorgir molt ràpidament i que fins i tot ell mateix es va quedar molt estranyat que sorgís amb tanta facilitat. El COE (Comitè Olímpic Espanyol) li havia fet l’encàrrec d’un logo mediterrani i esportiu. A més, havia de definir Barcelona, amb les complexitats polítiques que té implícites la capitalitat catalana i espanyola de la ciutat. Trias estava decidit a fer una cosa diferent a tot el que s’havia fet abans.

Tres traços i tres colors

Trias, a partir del concepte jocs, va decidir que havia de crear una imatge lúdica. Havia de transmetre la imatge d’algú, d’una persona jugant, en actitud dinàmica, content, alegre. Alhora, havia de ser neutre: ni home, ni dona. D’aquestes idees bàsiques, va sorgir la figura de tres traços: en vermell, un traç horitzontal que són les cames, unes cames obertes, en posició de salt, molt dinàmiques; en groc, els braços, també dinàmics, alçats, positius; i en blau, el cap, perquè el cap és on hi ha la raó i la raó ha de ser freda.

Logo i pictogrames, de la mà

Trias explica que el mateix dia que va dissenyar el logo, va tenir clar que aquesta manera d’expressar el cos humà, amb una traços senzills, i només afegint alguns artefactes o complements, li serviria per dissenyar tots els pictogrames dels diferents esports olímpics i paralímpics. Aquest va ser el primer cop que el projecte del logo i dels pictogrames dels esports anaven de la mà.

Per a Trias, el disseny del logo d’uns jocs olímpics és l’encàrrec més important que pot rebre un dissenyador per la difusió i la notorietat que pren a escala mundial.

Josep Maria Trias també és el dissenyador d’altres logos molt coneguts, com el del Metro, el de la Universitat de Barcelona, el de TV3 i el  primer logo de betevé.