Al carrer del Bonsuccés, número 12 es troba La Italiana, un establiment històric i amb valor patrimonial fundat el 1904 pel genovès Attilio Rivali i la seva dona. Des d’aleshores, quatre generacions han mantingut la tradició familiar i han convertit el local en un referent de l’elaboració de pasta fresca artesanal a Barcelona.

Viatge d’anada i tornada

“Els meus besavis venien d’Itàlia i anaven cap a l’Argentina, però van tenir una mala travessia i van aterrar aquí, al port de Barcelona, van dir quina meravella de ciutat, i van decidir quedar-s’hi fent pasta fresca”, explica Carla Rivali, la propietària actual. “Quan arriba la guerra del 36, el consolat italià els aconsella que tornin a Itàlia i quan tornen a Barcelona l’any 39 tot estava expropiat, i tot el que havien aconseguit ho van perdre”.

Públic fidel i tradicions actualitzades

Des que el Giuseppe va començar a regentar l’establiment, hi ha hagut un procés d’adaptació a les tendències gastronòmiques actuals: “Ara hi ha molta cosa vegetariana, les carns s’han aparcat una mica, però sempre seguim fent el que és la carn típica del ravioli i el capelletti”, explica Rivali, que presumeix de tenir una clientela “molt fidel” que s’ha anat renovant generacionalment.

Herència de la “nonna”

Psicòloga de formació, Vitali es defineix com a “metà catalana e metà italiana” i a part de la seva formació culinària aquí i a Itàlia, se sent sobretot hereva de les receptes de la seva mare i de la seva “nonna”, que li van transmetre l’amor per la cuina a foc lent. La Italiana ha estat testimoni de l’evolució d’un barri en constant transformació i per a Rivali és molt important reivindicar la idiosincràsia de cada racó urbà: “Entre tots hem de construir una miqueta aquests barris, sobretot el barri vell que es cuidi, perquè formem part de la identitat de Barcelona”.