La Pastisseria Montserrat és al carrer del Torrent de l’Olla 81 des del 1942. L’establiment, que porta en nom de la patrona dels pastissers, és una icona del barri de Gràcia. Joan Torremadé, el gerent actual del negoci, explica la història d’aquest comerç emblemàtic de la ciutat.

Des del 1870

La Pastisseria Montserrat ocupa la cantonada del Torrent de l’Olla amb travessera de Gràcia des del 1870, primer com a forn i des del 1942, ja com a pastisseria, quan va ser adquirit per la família Torremadé, els propietaris actuals.

El negoci ha canviat de mans diverses vegades, però sempre dins de la família: després de la guerra, en 1947, el negoci va passar a mans de l’oncle de Joan Torremadé; l’any 1955, se’n va fer càrrec el seu pare; després en van agafar les regnes ell mateix i la seva germana i, actualment, ja hi és el seu fill.

Productes tradicionals i al gust dels temps

Als orígens, el forn feia pa i unes pastes molt rudimentàries pròpies de l’època. L’any 1947, van començar a treballar els productes amb nata: braços de gitano, pals de nata i biscuits de la reina. En les dècades posteriors, el món de la pastisseria ha evolucionat molt i la Montserrat s’hi ha anat adaptant, sense deixar de banda la tradició. Actualment triomfen els pastissos semifreds o els congelats, però sense descuidar els tradicionals croissants, un dels punts forts de la casa.

A la Pastisseria Montserrat el producte és artesanal i es fa a l’obrador de la casa, on treballen quatre persones. Això permet que puguin acceptar encàrrecs de pastissos i tenir-los llestos en dues hores.

La clientela del negoci és de tota la vida i va passant el testimoni a les noves generacions. Aquesta mena de client agraeix molt que el local es mantingui com sempre, des de la façana al mobiliari. I, segons diuen, l’aroma del lloc no ha canviat amb els anys.