La Manual Alpargatera, situada al carrer d’Avinyó, 7, va crear les espardenyes de moda l’any 1940. Joan Carles Tasies, el propietari actual del negoci, explica la història d’aquest comerç emblemàtic de la ciutat.

Del camp als aparadors de moda

L’any 1940, Emilia Martínez va tenir la idea genial de convertir les espardenyes, un calçat que estava lligat eminentment al camp i a la vida obrera, en un article de moda.

Martínez i el seu marit, el senyor Olivé, de seguida van adquirir un petit taller d’espardenyes al carrer de Brosolí per posar en marxa el negoci nou. Allà van començar a fer espardenyes amb talons, amb brodats i amb diferents dissenys al gust de la moda del moment. El 1941, el matrimoni Olivé va decidir traslladar-se al local del carrer d’Avinyó, 7, on és el negoci encara avui.

La mare de Joan Carles Tasies va ser qui va vendre el primer parell d’espardenyes del negoci. Amb el temps, va passar de ser la mà dreta del matrimoni Oliver a regentar la botiga.

Durant molt de temps, La Manual Alpargatera van ser els únics que feien espardenyes de moda. Ja als anys 70, van sorgir altres empreses del sector que van començar a fer espardenyes amb taló i les van comercialitzar a escala internacional.

Un referent mundial

La Manual Alpargatera s’ha convertit en una icona de la ciutat, però també en un referent del món de l’espardenya. El negoci s’ha mantingut al llarg dels anys en el camí traçat des del principi, buscant l’equilibri entre tradició i innovació. Alhora, ha mantingut viva la flama d’una producció artesana combinada amb creativitat. Per a l’empresa és important mantenir obert al públic el taller on es fan les espardenyes perquè ajuda a mantenir viu l’interès de la ciutat per l’ofici.

El pes de ser establiment emblemàtic

Per a Joan Carles Tasies, ser un establiment emblemàtic és un honor però també és un pes. Aquest reconeixement comporta obligacions, i sovint dificulta aplicar els canvis empresarials necessaris. Tasies explica que han hagut de fer moltes transformacions per poder seguir sent els mateixos i, alhora, adaptar-se als temps i a la competència del comerç del barri.

Clients il·lustres

Personatges de fama mundial han calçat les espardenyes de La Manual Alpargatera. El famós muralista llatinoamericà Oswaldo Guayasamín, client habitual de la botiga, deia que no podia pintar si no era amb unes espardenyes de La Manual. Jack Nicholson també ha estat un client il·lustre de la botiga i l’ha recomanada a altres persones que hi han arribat de la seva part. El famós creador de moda Jean Paul Gaultier va dir que La Manual eren els millors perquè calçaven els peus del mateix papa de Roma.