(EFE/redacció) La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha convidat el comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, a visitar la Ricarda, l’estany pertanyent a la xarxa europea Natura 2000 i amenaçat pel projecte d’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat. En una missiva datada aquest dijous, a la qual ha tingut accés EFE, Jordà explica a Sinkevicius que li agradaria acompanyar-lo “als espais afectats per la potencial ampliació de l’aeroport” perquè el comissari lituà pugui “conèixer de primera mà” quina afectació tindrien les obres plantejades per Aena.

“Estic convençuda que tant tu com jo coincidirem que el progrés social i econòmic ha de ser compatible amb la preservació de la biodiversitat“, indica la consellera d’ERC. Jordà recorda que aquest assumpte “acabarà damunt de la taula” de Sinkevicius, atès que una eventual ampliació requereix del vistiplau de la Comissió Europea, encarregada última de la xarxa Natura 2000.

A més, subratlla que el projecte d’ampliació plantejat pel gestor aeroportuari “requereix el resultat d’un rigorós estudi tècnic que establirà tant l’impacte com les eventuals compensacions” que haurien de donar-se.

El 30 de setembre, data límit

La carta de Jordà arriba en ple debat sobre si ha d’ampliar-se o no l’aeroport del Prat i si una eventual ampliació ha d’envair necessàriament l’estany de la Ricarda. Aquest dilluns va tenir lloc una taula institucional convocada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la qual seguirà una “taula tècnica” en què s’analitzaran els diferents escenaris plantejats. La data límit per decidir sobre l’ampliació és el 30 de setembre, el dia en què, a tot estirar, el Consell de Ministres ha de donar llum verda al Document de regulació aeroportuària (DAURA) per al proper lustre.

La CE va apressar el 18 de febrer Espanya a prendre mesures per protegir el delta del Llobregat, on es troba la Ricarda, i evitar que prossegueixi la deterioració d’aquesta àrea protegida causada per la construcció d’infraestructures com l’expansió de l’aeroport i el Port de Barcelona. El Govern va garantir en la seva resposta a la CE que reforçaria la Ricarda, si bé li ho va comunicar abans que prengués força el debat al voltant d’una eventual ampliació del Prat.