Al número 40 de la Rambla, hi ha l’Hotel Cuatro Naciones, el més antic de Barcelona i el més luxós fins al 1900. El Cuatro Naciones ha passat per moltes mans, des d’una família d’italians fins al propietari actuals. El titular actual del negoci Javier Saiz ens ho explica en aquest capítol del ‘Va passar aquí‘.

Més de 300 anys d’història

La història de l’hotel es remunta al 1706. Va començar com un petit restaurant que es va anar ampliant fins a l’edifici actual. L’hotel s’ha reformat moltes vegades des d’aleshores. L’edifici actual data de l’any 1849 i és obra de l’arquitecte Francesc D. Molina. A l’entrada de l’hotel hi ha una escala que és del 1865.  L’establiment va tancar temporalment, el 1929, però va tornar a obrir amb una reforma integral i va estrenar un dels primers ascensors de Barcelona. Una curiositat de l’antic hotel és que estava connectat amb altres hotels del barri i amb el port a través de passadissos.

Punt de referència al barri

El Cuatro Naciones també era un punt de referència important pel barri: tant si s’havia perdut una cartera, com si un restaurant volia contractar un cuiner, el Cuatro Naciones era sempre el punt d’informació. El Cuatro Naciones també era un punt de sortida de diligències, tant de passatgers com de correus.

Hostes famosos

A l’hotel s’hi ha allotjat gent d’arreu, sobretot, relacionada amb el barri, com ara cantants d’òpera del Teatre Principal. També presidents de diferents països, com l’Equador o els EUA. I personatges famosos, com Buffalo Bill, Chopin, Pirandello, Bakunin, Stendhal, Orwell, Einstein o l’explorador Stanley, suposo.

Es diu que Buffalo Bill feia grans festes a l’habitació amb noies i cantants d’òpera del Liceu. També s’explica que a la seva estada a Barcelona, Chopin va agafar la tuberculosi i els propietaris de l’hotel van cremar els llits i la roba de llit on havia estat i li van fer pagar. L’hotel, al 2010, es va reconciliar amb Chopin i li va dedicar un saló pel 200 aniversari del seu naixement.

Avui el Cuatro Naciones és un hotel de dues estrelles i ocupa una quarta part de l’original.