Hi ha espai per a un nou hotel a la Rambla? Segons la normativa vigent, la resposta és negativa perquè el Pla d’allotjaments turístics (PEUAT) no permet l’obertura de nous establiments hotelers al centre de la ciutat. Tot i això, l’Ajuntament de Barcelona està tramitant el projecte per convertir en hotel un edifici catalogat a la Rambla 38, davant del Teatre Principal. Ara bé, fonts municipals asseguren que quan acabi el període d’exposició pública, el consistori denegarà el projecte.

I així doncs, per què el tramita? La Comissió de Govern del 17 de desembre va aprovar de forma inicial el Pla especial del projecte hoteler per donar compliment a una sentència del TSJC, que obliga el consistori a donar-li dret al tràmit. El 2017, en paral·lel a l’aprovació del PEUAT, l’Ajuntament va promoure una modificació del Pla General Metropolità per impedir l’obertura d’hotels en edificis catalogats, com havia aprovat el govern de Xavier Trias, escletxa a través de la qual es va presentar aquest projecte.

El projecte hoteler a la Rambla 38 està promogut, entre altres socis, per Alberto Teichman, director general de Volkswagen Vehicles Comercials i membre del comitè executiu de la companyia a Espanya. L’acord de la Comissió de Govern recull que el projecte hoteler s’haurà de resoldre de forma definitiva al plenari (on s’espera que es denegui) i donar-ne compte a la Comissió d’Urbanisme municipal. Cal recordar, però, que el PEUAT està pendent d’un recurs que l’Ajuntament va presentar al Suprem després que una sentència del TSJC el declarés nul.

Al costat d’un hotel amb història

L’edifici del número 38 de la Rambla està al costat i, de fet, durant uns anys va formar part de l’històric hotel Cuatro Naciones, al número 40. Amb més de 300 anys d’història, els origens es remunten al 1706. L’edifici actual data del 1849 i és obra de l’arquitecte Francesc Daniel Molina. L’hotel va tancar el 1929 però als anys seixanta va reobrir de la mà de la família Saiz, que encara el regenta en l’actualitat.

L’establiment fa gal·la de ser un dels més luxosos a la ciutat fins al 1900, per on van passar personatges famosos com Buffalo Bill, Chopin (que hi té un saló dedicat), Stendhal o Einstein entre d’altres. El Cuatro Naciones és en l’actualitat un hotel de dues estrelles i ocupa una quarta part de l’original. L’edifici del número 38 també va ser més recentment la seu de la botiga Arpi, especialitzada en vídeo i fotografia.

En un dels locals comercials de l’immoble del número 38, la botiga Ale-hop, encara s’hi conserva el sostre imponent del que havia estat el saló restaurant de l’hotel que havia ocupat la finca.

Sostre de l’antic saló restaurant de l’hotel que hi havia al número 38 de la Rambla, on ara s’hi projecta un nou establiment hoteler

Els veïns reclamen donar-li ús

Des dels Amics de la Rambla demanen que si no s’hi fa un hotel, l’edifici no quedi en desús. “No crec que sigui la gran idea fer-hi un hotel. Però s’ha de donar algun ús, perquè no acabi en ruïna”, afirma Pau Bosch, arquitecte i membre de l’entitat veïnal, que proposa un espai de coworking o que s’hi estengui l’escola Elisava. El copropietari de l’Hotel Cuatro Naciones, Javier Saiz, també creu que “ja hi ha molts hotels a la Rambla” i que convé un altre ús en aquest edifici.