Les antigues ocelleries de la Rambla no es donen per vençudes, malgrat la intenció de l’Ajuntament de Barcelona de retirar-les del passeig aquest mateix any. Un cop han rebut la notificació oficial que les informa d’aquest tràmit, la família Cuenca, propietària de cinc de les 11 parades, ha presentat un recurs per via administrativa contra l’expedient municipal i reclama mesures cautelars. “Tenim motius jurídics suficients per defensar la nostra legalitat a la Rambla”, exposa Xavier Cuenca.

Els paradistes lamenten que l’Ajuntament “tiri pel dret” sense parlar amb ells i demanen diàleg amb l’alcaldessa, Ada Colau. “Que no ens desnoni sense escoltar-nos i busquem un acord que beneficiï totes les parts”, argumenta Cuenca, que assegura que amb la retirada de les antigues ocelleries, amb una història de 150 anys a la Rambla, es deixaran sense feina un centenar de persones. Per això, Cuenca reclama que no se’ls faci fora fins que la reforma de la Rambla no arribi al tram on són.

L’Ajuntament vol eliminar-les aquest any

Tot i que la família Cuenca exposa que la intenció de l’Ajuntament és retirar les antigues ocelleries el mes d’agost, fonts municipals no concreten el calendari i mantenen només que la previsió és eliminar les parades aquest any 2021. El consistori va anunciar aquest pla al gener, que requereix modificar l’Ordenança de mercats, com un pas previ a la reforma de la Rambla, que tot i tenir el projecte aprovat no té encara calendari.

La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha reiterat la voluntat de l’Ajuntament per “alliberar aquest espai”. Ha respectat que els paradistes vulguin defensar “el que entenc que són els seus drets”, però ha afegit que el consistori treballarà per “defensar l’interès públic com calgui”.

D’ocelleries a parades polèmiques

La reconversió de les antigues ocelleries es va fer en el mandat de Jordi Hereu. Van deixar de vendre animals (prohibit per llei a Catalunya) i, tot i que l’objectiu del consistori era la venda de productes artesanals, el resultat no va ser precisament aquest. Tot plegat va obrir un procés judicial que encara s’allarga.